Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Focus op verkeer in plaats van appen op de fiets

Zwolle – Vanaf 1 juli 2019 is het verboden om je mobiel of andere elektronische apparaten te gebruiken op de fiets. Een boete daarvoor kost je dan 95 euro.

Sinds 2002 mogen bestuurders van auto’s geen mobieltje meer vast te houden achter het stuur. Maar dat verbod geldt nu ook voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor.

Politieagent Alrik van den Berg is erg positief over de verandering. “Ik vind het goed. Ik denk dat je de focus op het verkeer moet hebben. En bij wat er in je omgeving gebeurd om ongelukken te voorkomen. Dus ik ben blij met de nieuwe regel.”

tekst gaat verder onder de foto

Politieman Alrik van den Berg is erg positief over het verbod voor fietsers. © Peter Denekamp

Boete

De boete is 95 euro als je gebruik maakt van je mobiel of andere elektronische apparaten. Het bedrag is afgestemd op andere boetes die fietsers op dit moment al kunnen krijgen. Wie door rood fietst, moet bijvoorbeeld ook al 95 euro betalen. Telefoongebruik op de fiets wordt minder hoog beboet dan in de auto. Daar is de boete 240 euro. Dat heeft te maken met de gevaren die erbij komen kijken. Een afgeleide automobilist kan meer schade aanrichten.

Navigatie

tekst gaat verder onder de foto

Foto © Peter Denekamp

Het is niet toegestaan om je telefoon vast te houden, maar ernaar kijken mag wel. Je zou een telefoon daarom in een houder voorop de fiets kunnen bevestigen. Over een mobiel in een houder zegt van den Berg het volgende: “Ook in een houder ben je natuurlijk ook met je telefoon bezig. Dat is ook niet altijd even wenselijk.”

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren