Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

De laatste zerk is herlegd in Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Zwolle – De laatste zerk is herlegd in Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Dinsdag was de afsluiting van een groot onderdeel van de restauratie. Door de restauratie zijn de vloeren geschikter gemaakt voor exposities en andere bijeenkomsten.

De laatste zerk werd dinsdagochtend teruggelegd door Jolanda Comino, directeur Van Wijnen Zwolle en Coby Zandbergen, directeur van het Academiehuis. Coby: “Dit is een belangrijke afsluiting van een groot onderdeel van de restauratie van de vloeren.” De vloeren zijn verduurzaamd, gerestaureerd en opgehoogd. De restauratie was niet alleen om de historie te bewaren en bewaken, maar ook om de kerk zelf te verduurzamen en het klimaat te verbeteren.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Restauratiewerkzaamheden

De Grote of St. Michaëlskerk is een laatmiddeleeuwse stadskerk met inrichtingsstukken uit de zeventiende en achttiende eeuw. De komende jaren wordt het rijksmonument van Zwolle bijna volledig gerestaureerd. Stichting Academiehuis de Grote Kerk Zwolle ontving hiervoor ruim 3,5 miljoen euro subsidie van het rijk. Met deze bijdrage is 80 procent van de kosten gedekt. Voor het overige deel rekent het Academiehuis op bijdragen van fondsen en particulieren. Naast de vloeren die voor het overgrote deel uit grafzerken bestaan, worden er ook restauratiewerkzaamheden verricht aan de buitengevels, de dakconstructie en het schilder en stucwerk aan de binnenzijde.

 

 

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Back to top button