Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Cultuur in de Wijk DIEZE laat jongeren ontmoeten, onderzoeken, creëren en vieren

Zwolle – In Dieze landt vanaf 22 september het eerste community-art evenement Cultuur in de Wijk. In zeven weken tijd werken jongeren tussen de 15 en 25 jaar samen met kunstenaars naar een eigen community-art work toe. Zo verkennen ze daardoor hun eigen talenten en leren ze hun eigen stem en invloed aan te wenden. Elke geïnteresseerde jongere uit Dieze, en uit andere wijken in Zwolle, kan gewoon binnenlopen. Het begint ’s avonds om 19.00 uur. Ben jij er ook bij?

Op zeven opeenvolgende vrijdagavonden werken jongeren aan op een thema dat voor hen belangrijk is. Wat speelt er bijvoorbeeld bij hen? Hoe kijken zij naar de wereld en hun rol daarin? Het art-work kan van alles zijn, net waar ze zelf zin in hebben: performance, beeldende kunst, spoken word, muziek, video en wat ze nog meer kunnen verzinnen. De eindperformance is voor iedereen toegankelijk en houdt men op vrijdag 3 november.

De maak-avonden zijn op vrijdagavonden 22 september (startavond), 29 september, 6, 13, 20 en 27 oktober. Cultuur in de Wijk Dieze is in samenwerking met medewerkers van Stichting Focus. In tenten op het grasveld aan de Zerboltstraat 63 gaat het gebeuren, met vuur, gezelligheid en natuurlijk roze koeken….

Hoe gaat Cultuur in de Wijk in zijn werk

Ontmoeten, onderzoeken, creëren en vieren: dat is de opbouw van Cultuur in de Wijk. De jongeren en kunstenaars leren elkaar steeds beter kennen, door te experimenteren met beeldende technieken, theateroefeningen of muziek. Zo ontstaan allerlei ideeën en mogelijkheden. Uit dit experiment ontstaat langzaam maar zeker het beeld van het kunstwerk dat men wil maken. En dan is het tijd voor creatie, produceren, gericht werken aan een work of art. De samenwerking krijgt een gezicht!

Is het klaar, dan moet men vieren. De jongeren en de kunstenaars presenteren hun kunstwerk aan overige wijkbewoners, familie en vrienden. Trots, gezelligheid en saamhorigheid staan hier voorop. Samen kijken ze terug op hoeveel er geleerd is, en hoe anders ze elkaar en zichzelf hebben leren kennen.

Over de organisatie

Cultuur in de Wijk Dieze staat onder leiding van projectleider Jolan van de Waeter, beeldend kunstenaars Pieta van Twist en Willemijn den Harder, theatermakers Anne-Minke Meijer, Cristel Hakvoort en Krist Akkermans en medewerkers van Stichting Focus, Sandra Beltman en Adita Majdanac. Jolan van de Waeter: “Het is bij Cultuur in de Wijk niet alleen het eindproduct dat telt. Natuurlijk willen we allereerst jongeren de mogelijkheid bieden hun ervaringen te uiten in beeld en performance. Dat is de kern van Cultuur in de Wijk.”

“Maar Cultuur in de Wijk gaat ook over het maakproces, de gesprekken die men voert, het uitproberen en experimenteren, het luisterend oor naar jongeren over wat hen raakt en waar zij mee bezig zijn. Zo ontstaat een resultaat dat echt vanuit de jongeren komt. Ze ervaren dat ze bij een groep horen, dat ze belangrijk zijn in de groep. En dat maakt Cultuur in de Wijk zo krachtig.”

Partners

Cultuur in de Wijk heeft partnerschappen met Travers Welzijn, WijZ Welzijn, Stichting Focus, Stadkamer Zwolle, Landstede MBO, het ministerie van Justitie en Zwolse wijkorganisaties. Cultuur in de Wijk is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel, Stadkamer Zwolle, Gemeente Zwolle, Hervormd Weeshuis Zwolle, VSBfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button