Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVoorpagina

CU: “Wanneer krijgt Zwolle een tankstation voor waterstof?”

Zwolle – Wanneer komt er een duurzaam tankstation in Zwolle waar bijvoorbeeld waterstof getankt kan worden? Dat wilde de Zwolse ChristenUnie graag weten van wethouder William Dogger die mobiliteit in zijn portefeuille heeft.

De ChristenUnie ziet Deventer als voorbeeld, waar een aanbesteding is gedaan voor een duurzaam tankstation op gemeentelijke grond. Het college kent deze aanbesteding maar wil zelf als gemeente niet het voortouw nemen en laat het liever aan de ‘commerciële’ marktpartijen over. “We staan positief tegenover initiatieven om het aanbod bij de bestaande tankstations uit te breiden met snelladers en biobrandstoffen. ”

Nieuwe locaties

De markt voor waterstof is nog erg jong. ” laat Dogger weten. Er zijn wel marktpartijen die interesse hebben: “De belangstelling gaat dan met name uit naar de mogelijkheid om een nieuw ‘fossielvrij tankstation’ binnen de gemeente te mogen realiseren in plaats van het uitbreiden van een al gevestigd tankstation.” zo weet Dogger.

Kip-en-ei probleem

Aan de andere kant is de vraag vanuit de transportondernemers om op waterstof te rijden tot dusverre beperkt gebleven. Wel is er belangstelling omdat waterstof de stikstofuitstoot verder terug kan brengen.

“Een typisch geval van ‘een-kip-en-ei-probleem'”, noemt Dogger het. “Ondernemers willen vooraf zekerheid hebben dat er in de buurt waterstof kan worden getankt voordat er bijvoorbeeld vrachtwagens of bestelbussen op waterstof worden aangeschaft.”

Tankstation op de Marslanden in Zwolle waar de duurzame brandstof LNG getankt kan worden voor vrachtwagens © RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop – 

Mobiliteithubs

Als het tot nieuwe duurzame tankstations komt dan ziet het college die het liefst in nieuw te bouwen mobiliteithubs aan de rand van de stad. “De ontwikkeling van een vooruitstrevend tankstation past bij deze mobiliteitshubs. Waterstof kan hierbij een oplossing zijn voor capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet.   Pieken van duurzame stroom kunnen namelijk afgevangen worden en omgezet worden naar groene waterstof.

De gemeente werkt op dit moment aan beleid waaraan ze initiatieven uit de markt kunnen toetsen.

Wat is er al in Zwolle? Stations waar duurzame brandstoffen getankt kunnen worden zijn te vinden aan de Kleefstraat (LNG en CNG), de Grote Voort (LNG), de Marconistraat (CNG) en de Rieteweg (CNG). Laadstations zijn te vinden aan de Potgietersingel, de Blaloweg en de Emmawijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button