Kunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Bevrijdingsfestival gaat mogelijk in 2023 toegangsgeld vragen

Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) heeft aangegeven eventueel in 2023 entreegeld te vragen, afhankelijk van een aantal factoren, onder andere het verloop van de editie 2022. Dat staat in de beantwoording van artikel 45 vragen van de SP door wethouder Monique Schuttenbeld.

De wethouder is het met de SP eens dat de kern van het succes van het bevrijdingsfestival is dat het gratis en vrij toegankelijk is. Het is de gemeentelijke wens om het festival vrij toegankelijk te houden.

Er zijn tot nu toe geen afspraken gemaakt of eisen gesteld door de gemeente over de subsidie om het festival vrij toegankelijk te houden. Het college is op dit moment niet van plan om dergelijke eisen alsnog te verbinden aan de subsidie. Als entreeheffing daadwerkelijk actueel wordt, zal de gemeente op dat moment de zaak nader bezien, in overleg met het BFO en de provincie Overijssel.

Kosten en baten

De inkomsten van het Bevrijdingsfestival zijn afhankelijk van het weer op die dag. Het grootste deel van het inkomen komt via de verkoop van bier. De kosten van het festival liggen op meer dan één miljoen euro. Dit gaat zitten in bands die markconform betaald moeten worden, net als bijvoorbeeld de energievoorziening, beveiliging en verkeersafwikkeling.

Uit het onderzoek door Johan Moerman Advies is naar voren gekomen dat het BFO een goed geleid festival is dat zowel aan de kosten- als batenkant weinig kansen onbenut laat. Advies was om het weerstandsvermogen omhoog te brengen, dat heeft BFO gedaan.

Gerelateerde artikelen

Back to top button