Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Bakken met regen: de Rijn gaat flink stijgen, waterstijging IJssel blijft beperkt

Zwolle / Arnhem – De waterstand in de Rijn zal de komende dagen flink stijgen door de aanhoudende regenval in het stroomgebied. Dat heeft ook gevolgen voor de IJssel, die een aftakking is van de Rijn, echter gaat het absoluut niet in de extremen. Volgens de laatste verwachtingen kan de waterstand van de Rijn bij Lobith oplopen tot boven de 10 meter boven NAP begin november. Dat is hoger dan het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar.

3.000 kubieke meter per seconde afvoer bij Lobith

De stijging wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden, dat regengebieden over West-Europa stuurt. Vooral in het zuiden van Duitsland en Frankrijk kan veel neerslag vallen, die via de Moezel en andere zijrivieren in de Rijn terechtkomt. De afvoer van de Rijn kan daardoor oplopen tot meer dan 3000 kubieke meter per seconde.

 

Hoogte afhankelijk van hoeveelheid regen

Het is nog onzeker hoe hoog de waterstand precies zal worden, omdat dit afhangt van de hoeveelheid regen die nog gaat vallen. Ook is het mogelijk dat het lagedrukgebied zich verplaatst of verzwakt, waardoor de regenintensiteit afneemt.

Beperkte stijging IJssel

Vooralsnog blijft de stijging van het water van de IJssel beperkt. Dinsdagavond 31 oktober tikt de IJssel bij het Katerveer 48 cm boven N.A.P. aan. De hoogste waterstand ooit gemeten bij het Katerveer in Zwolle was 217 centimeter boven N.A.P. Dit werd gemeten op 16 februari 2016 Momenteel is de waterstand bij het Katerveer 18 cm.

Waterstand Katerveer Zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button