KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Academische les bij Fraterhuis over geschiedenis Oekraïne

Fraterhuis Academie - huisdocent Hans Luiten

Zwolle – Zaterdag 8 oktober van 11.00 tot 13.00 uur staat de Fraterhuis Academie in het teken van Oekraïne. Historicus en huisdocent Hans Luiten behandelt in dit college de geschiedenis van Oekraïne, onder meer aan de hand van foto’s en filmfragmenten. Een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

Oekraïne

De afgelopen jaren bezocht historicus en huisdocent Hans Luiten de Oekraïne (letterlijke vertaling: Grensland) een aantal keer. Een fascinerend land dat op dit moment opnieuw vecht voor zijn bestaan, zoals het eerder deed tegen Polen, Oostenrijkers, Russen en Roemenen. In deze lezing behandelen we, aan de hand van foto’s en filmfragmenten, de geschiedenis van Oekraïne. Klopt het (wat de Russen beweren) dat het beter als Klein-Rusland kan worden gezien? Of is het eerder Pools? Wat was de rol van het Oost-Europese jodendom in dit gebied, en waarom worden een aantal steden Klein-Wenen genoemd? Een lezing over de kunst van Chagall, de huidige oorlog, het hotel van Pieter Menten, de Aya Sophia in Kiev, Turkse forten, het Rode Leger en de musical Anatevka. Kortom: een lezing die antwoord geeft op de vraag: Is de Oekraïne een zelfstandige natie of toch eerder een Grensland?

Website Fraterhuis

Prijzen & zo

Vrienden van het Fraterhuis betalen €10,00, de reguliere entreeprijs bedraagt €16,00. De prijzen zijn inclusief collegetoebehoren.
Kaarten zijn online te koop of aan de kassabalie van het Fraterhuis. Zowel in de voorverkoop als voorafgaand aan de activiteit.

Fraterhuis Academie Celekwartier

  • De Fraterhuis Academie is dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.
  • De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van het Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats vanaf einde zaterdagochtend, inclusief collegetoebehoren.
Beeldbepalend Met 80.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast is er de Fraterhuis Academie; het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button