Voorpagina

4 % van groep 7 leerlingen in Zwolle heeft geen zwemdiploma

Zwolle – Oudere kinderen zonder zwemdiploma, het bestaat nog steeds in Zwolle. Ongeveer 45 tot 55 kinderen in groep 7 heeft binnen Zwolle geen zwemdiploma. Het zwemdiplomabezit in de groepen 3 en 5 is de afgelopen 2 jaar iets gestegen. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de gemeente Zwolle.

Streep door schoolzwemmen

De 55 kinderen die geen zwemdiploma hebben vertegenwoordigen slechts 3,7 %  (afgerond 4%) van het totale aantal Zwolse kinderen in groep 7. Overigens bedroeg het percentage kinderen in groep 7 zonder zwemdiploma in het jaar 2013-2014 ook 4%, terwijl deze kinderen  nog gebruik hebben gemaakt van het schoolzwemmen toen ze in groep 5 zaten. Uit het onderzoek kan dus niet zomaar geconcludeerd worden dat het aantal kinderen zonder zwemdiploma is toegenomen door het afschaffen van het schoolzwemmen.

Zwemles te duur

De ouders, van de kinderen zonder zwemdiploma, geven aan dat ze zwemles te duur vinden. Niet zo gek, want het overgrote deel komt uit de lagere inkomensklasse. Toch vindt deze groep, die vaak zelf ook niet over een zwemdiploma beschikt, zwemvaardigheid wel belangrijk. Dat er een potje bij de gemeente is waaruit de zwemlessen betaald kunnen worden is vaak niet bekend.

Zwemvangnet: vergoeding zwemlessen

Toch wordt er in Zwolle veel gebruik gemaakt van dit zwemvangnet. Ouders van kinderen zonder zwemdiploma krijgen een brief mee naar huis waarin gewezen wordt op zwemles en de mogelijkheden van het zwemvangnet, maar bij deze specifieke groep blijkt de brief niet te landen.

De gemeente gaat nu samen met SportService Zwolle kijken hoe ze het zwemvangnet, naast de ingezette acties, nog directer onder de aandacht kan brengen.

Vergoeding zwemlessen Om te zorgen dat alle kinderen goed leren zwemmen, is de gemeente Zwolle het Zwemvangnet gestart. Kinderen van 7 tot en met 12 kunnen gratis hun zwemdiploma halen als het inkomen van hun ouders niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm. De zwemlessen worden volgens het Zwem-ABC gegeven in het zwembad van Hogeschool Windesheim.
Zwemvangnet

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button