Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Waterschap verhuist naar nieuw pand met nieuwste duurzaamheidssnufjes

Zwolle – Het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gaat verhuizen. Vanaf maandag 4 juli werken de medewerkers vanuit het nieuwe hoofdkantoor aan de Dr. van Deenweg 186 in Zwolle. Dit kantoor is voor het waterschap dan wel nieuw, het was een niet eerder gebruikt bestaand pand. Het inpassen van duurzaamheidskansen was daarbij een extra uitdaging. Op zaterdag 17 september houdt het waterschap Open Huis voor belangstellenden.

Ionair-systeem voor optimale luchtkwaliteit

Voor kantoorgebouwen in Nederland nieuw, in het buitenland proven technology, is de toepassing van een ionair-systeem voor het binnenklimaat. In het kort komt het er op neer dat de binnenlucht tot op de kleinste deeltjes vervuiling wordt gezuiverd. Dit kent meerdere voordelen, waaronder energiebesparing op verwarmen, koelen en ventileren.

Flexwerken

Flexwerken levert het waterschap een grote bijdrage op aan duurzaamheid. Zo is er 30% minder oppervlak nodig, 25% minder energie en betekent het bijvoorbeeld ook minder kosten voor schoonmaak en reinigingsmiddelen.

A-label door LED-verlichting

Overal in het gebouw is LED-verlichting aangebracht. Deze is dimbaar, werkt op aanwezigheid en schakelt automatisch aan en uit. Met deze ingreep bezit het gebouw energielabel A.

Groene koeling

Het pand bezit een modern koelsysteem voor de serverruimte van het ICT-park. Deze ruimte wordt volledig gekoeld met buitenlucht. Omdat extra koeling alleen nodig is bij een buitentemperatuur van 22 C+, zal een groot deel van het jaar deze ‘extra-optie’ niet nodig zijn.

Cradle to cradle-tapijt

In het kantoor ligt tapijt waarin drinkwaterkalk is verwerkt. Dat maakt het tapijt een cradle tot cradle-product. Hiervoor moeten alle grondstoffen na gebruik van het product opnieuw veilig kunnen worden hergebruikt.

Buiten de muren

Laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, stimuleren van OV-gebruik en een parkeerplaats zo aangelegd dat regenwater infiltreert en/of makkelijk afvoert. Ook buiten de kantoormuren is aandacht geschonken aan het milieu.

Definitief gesloten

Met de verhuizing op 4 juli zijn de huidige kantoren aan de Dr. van Thienenweg 1 in Zwolle en aan Blankenstein 540 en Zomerdijk 8 in Meppel vanaf diezelfde datum gesloten.

27881642241_44a0f83c33_z

27924632546_a766222a14_z
Laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen.
27924641586_5b14731df8_z
parkeerplaats zo aangelegd dat regenwater infiltreert en/of makkelijk afvoert.
27881617581_38d4f8cc71_z
Oude locatie Waterschap WDO. Medio 2017 wordt hierin het AZC Zwolle gehuisvest.

Gerelateerde artikelen

Back to top button