Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Stadkamer pand wordt multifunctioneel; van game/chill plekken tot medialab

Zwolle – De leeszaal zoals we die vroeger kenden bestaat niet meer. Dat bewijst wel weer de nieuwbouw van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes in Zwolle. Binnen de muren van het door asbest geteisterde gebouw komt een compleet nieuwe multifunctionele ruimte op het gebied van informatie en cultuureducatie. Met dakterras, hotspots, werkruimtes en een medialab.

Werkplekken

Was de leeszaal of bibliotheek eerder de plaats waar je boeken kon lenen, tegenwoordig behelst het veel meer dan dat. De Stadkamer wil bijdragen aan de zelfredzaamheid en participatie van mensen in de samenleving door ze te stimuleren zich te blijven ontwikkelen. Zo komen er in het nieuwe gebouw vele werkplekken waar inwoners van Zwolle gebruik van kunnen maken. Bijvoorbeeld om te studeren of om die ene sollicitatiebrief te schrijven. Natuurlijk is er toegang tot internet, liggen er kranten en tijdschriften en zijn er de boeken. Ook is er voorzien in een aantal openbare vergaderruimtes en huiswerkplekken.

 

Hotspots: dakterras, tenten, SPOTify

De Stadkamer wil aandacht voor ontmoeting en samenwerking tussen mensen. En dat betekent open ruimtes die kenmerkend zijn voor het nieuwe gebouw. De bezoeker kan straks bijvoorbeeld van vier hoog, via een vide, alle andere etages zien. Wie liever toch wat minder ruimte wil kan zich terugtrekken in één de vele hotspots. Daar valt heel wat te ontdekken.

hotspot ideen
Hotspot ideeën: Bron: presentatie Stadkamer gemeenteraad

Cibap

Astrid Vrolijk, directeur van de Stadkamer: ‘De studenten van het Cibap hebben prachtige ontwerpen gemaakt voor de hotspots. Er is bijvoorbeeld het idee voor een soort hut die alleen bereikbaar is via een klimwand en een touwladder’. Deze hotspot moet kinderen een eigen plek geven om lekker een boek te kunnen lezen. ‘Aan de bibliothecaresse is ook gedacht’, vervolgt Vrolijk,  ‘De studenten hebben voor haar een achteringang met normale trap bedacht zodat aan het eind van de dag de achtergebleven boeken weer opgeruimd kunnen worden.’ Het vier verdiepingen tellende gebouw kent overigens vele van deze hotspots. Van gamen en chillen in een halve doos of op het dakterras tot DROPBox, chill plekken met muziek, SPOTify punten, huiswerkplekken, een medialab en huiskamerbioscoop. En natuurlijk is er straks weer een Stadkamer café.

1,2 miljoen voor inrichting

Het gebouw zelf inclusief het vaste interieur wordt in februari 2017 opgeleverd. ‘Dan kunnen we beginnen met inrichten’, aldus Vrolijk. Voor die inrichting is nog wel iets meer dan 1,2 miljoen euro nodig. Vanuit de gemeente is maandagavond in de raadsvergadering 3 ton toegezegd als bijdrage. Daarnaast gaat de gemeente voor 9 ton garant staan zodat de Stadkamer een lening kan afsluiten hiervoor. De garantiestelling geldt voor 10 jaar. Vrolijk hoopt echter dat niet het gehele bedrag nodig is. Met bestaand meubilair moeten de kosten iets worden gedrukt. Daarnaast wil de Stadkamer met crowdfunding en sponsoracties extra geld binnen halen om zo veel mogelijk hotspots te kunnen realiseren.

astrid vrijlijkl
Dinsdagmiddag werd officieel gestart met de afbouw van het Stadkamer pand aan de Zeven Alleetjes. Wethouder Jan Brink van Cultuur links) en Astrid Vrolijk, directeur Stadkamer Zwolle (rechts) verrichten de starthandeling .

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button