Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

37 appartementen op parkeerdek Friesewal zijn een feit

Energiezuinig en gasloos bouwen vlakbij de Zwolse binnenstad

Zwolle – Maandagmiddag werden aan de Friesewal in Zwolle 37 sociale huurwoningen opgeleverd. Het complex van woningcorporatie Delta Wonen is gebouwd op het bovendek van de parkeergarage die op deze plek is gelegen. Het gaat om het eerste appartementencomplex van deze woningcorporatie dat compleet gasloos wordt opgeleverd. Met de 37 nieuwe woningen komt het totaal aan sociale huurwoningen dat versneld in Zwolle wordt gebouwd op bijna 200 stuks.

Wethouder Ed Anker van de gemeente Zwolle haalde de versnellingsactie aan tijdens de oplevering: “Naast deze mijlpaal van 200 wordt er tot en met 2020 worden nog eens 245 woningen opgeleverd. In totaal staat de teller dan op 445 woningen.” Alle projecten van de versnellingsactie worden gerealiseerd in de bestaande stad en dit project in de historische binnenstad.

Erwin Stuiver – deltaWonen, Monique van Haaf – provincie Overijssel en Ed Anker – gemeente Zwolle moesten maandag 19 november samen aan de slag om binnen korte tijd een puzzel te maken die symbool stond voor de oplevering van de woningen aan de Friesewal als onderdeel van de versnellingsactie sociale woningbouw in Zwolle. – Foto © Peter Denekamp

Gasloos

Evert Leideman, directeur-bestuurder deltaWonen is verheugd: “We hebben in ieder geval weer 37 woningzoekenden blij gemaakt met een nieuwe, comfortabele woning. Het is ook nog eens het eerste appartementencomplex in Zwolle dat deltaWonen gasloos oplevert. Het is goed om de oplevering samen te vieren. Zo maken bewoners en omwonenden kennis met elkaar. Dat vergroot de leefbaarheid, want we willen allemaal prettig wonen.”

Binnentuin en sedumdak

Voor dat prettige wonen is het complex voorzien van een binnentuin en een sedumdak. De provincie Overijssel heeft hiervoor een bedrag van 2 ton beschikbaar gesteld. Monique van Haaf, gedeputeerde voor de provincie Overijssel: “Mooi dat vanaf het begin goed is samengewerkt tussen corporatie, gemeente en de provincie. Een manier van werken die tot resultaten leidt. Zo zorgt het nieuwe sedumdak op de parkeergarage voor een mooie, groene omgeving. En dat is van belang voor een prettig woonklimaat voor mensen in de directe omgeving. Goed voor buurt en klimaat!”, zo stelt de gedeputeerde. Door de sedumtuin is bij warm weer de opwarming minder dan bij vroegere stenen situatie. Ook wordt het regenwater beter opgevangen en afgevoerd. Het transparante hekwerk maakt de tuin ook vanaf de straat zichtbaar en draagt op deze manier bij aan de ruimtelijke kwaliteit van het direct naastgelegen gebied.

Versnellingsactie De bouw van de appartementen aan de Friesewal is onderdeel van de versnellingsactie sociale huurwoningen waarin de gemeente Zwolle en deltaWonen op 14 locaties in de stad versneld 445 extra sociale huurwoningen bouwen. Naast de bouwlocatie Friesewal zijn ook het Katwolderplein blok B ( 6 eengezinswoningen en 42 appartementen), Reggelaan (18 woningen) en de verbouwing van het schoolgebouw aan de Hobbemastraat (22 appartementen) onderdeel van de versnellingsactie. Ook bij deze projecten heeft de provincie in het kader van de regeling Vitaliteit en ruimtelijke identiteit bijgedragen. Zo is het trapveld aan de Maaslaan volledig ingericht in verband met het bebouwen van het voormalig schoolterrein aan de Reggelaan.

 

Friesewal / Dijkstraat parkeerdek in juni 2016 voordat de bouw werd gestart. Foto: archief RTV Focus Zwolle

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button