Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Zwolse schaapskudde naar Breecamp-Oost

Het graasgebied van de schapen wordt uitgebreid met de braakliggende terreinen rondom de buurt Breecamp-Oost. Dit jaar wordt bij wijze van proef dit gebied begraasd. Wanneer de proef slaagt wordt het gras in Breecamp-Oost ook in het voorjaar tijdens het broedseizoen door schapen kort gehouden. Op woensdag 24 september vertrok de kudde om 10.15 uur uit Holtenbroek. De schapen werden rond 11.00 uur door de leerlingen van groep 4 van IKC Het Festival onthaald.

Al enkele jaren lopen de 250 schapen van de Zwolse kudde van april tot november met herder en honden in het Holtenbroekerbos en het Westerveldsebos. De uitbreiding naar Breecamp-Oost in Stadshagen komt voort uit het maai-incident van dit voorjaar. Na dit voorval heeft de gemeente toegezegd op zoek te gaan naar andere manier van groenbeheer tijdens het broedseizoen voor dit gebied. De begrazing door schapen is een duurzame en milieuvriendelijke manier van onderhoud. Insecten, weidevogels, amfibieën en kleine zoogdieren ondervinden van begrazing door schapen geen nadelen.

Tocht door Stadshagen

Op woensdag 24 september vertrokde kudde rond 10.15 uur uit Holtenbroek. Twee herders en een aantal honden begeleide de kudde over de Twistvlietbrug, via het Twistvlietpad en de oude Wetering richting Breecamp-Oost. Leerlingen van groep 4 van IKC Het Festival verwelkomde de schapen rond 11.00 uur in hun buurt en begeleiden de kudde de wijk in. Ook hebben de leerlingen twee mooie borden ontworpen en gemaakt. Deze borden geven aan dat er een kudde met herder in de wijk loopt en dat de schapen niet gevoerd mogen worden.

Verblijf

De schapen blijven een paar weken in Breecamp-Oost. Op werkdagen loopt de kudde samen met herder Tjitse Terpstra rond in de wijk. ’s Nachts en in het weekend verblijven de schapen, gedurende die weken, in een nacht- en weekendweiland in de wijk. Wanneer de schapen klaar zijn met de begrazing vertrekken ze weer richting wijkboerderij de Klooienberg in Holtenboek.

 

Foto verslag

Gerelateerde artikelen

Back to top button