Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolse kunstroute in de zomermaanden

Zwolle – Zwolle wil graag een podium bieden voor beeldende kunst. Dat draagt bij aan een aantrekkelijke stad én trekt bezoekers. De gemeente Zwolle en Zwolle Marketing nemen daarom het initiatief om deze zomer (eind mei tot september 2022) onder de noemer ‘Stad in Verandering’ op verschillende locaties kunst te tonen van Zwolse kunstenaars, aangevuld met werk van internationaal bekende kunstenaars uit Nederland en België. De kunst is via een route door de stad met elkaar verbonden.

Zwolse kunstenaars in de spotlight

Monique Schuttenbeld, wethouder van cultuur: “Zwolle groeit en daar hoort ook een grootstedelijk cultureel aanbod bij. De Zwolse cultuursector heeft hiervoor veel te bieden. Met ‘Stad in Verandering’ laten we de toekomstige verandering van Zwolle zien op het terrein van kunst en cultuur. Wij helpen onze kunstenaars om hun kunst zichtbaar te maken en zetten de Zwolse cultuursector hiermee op de landelijke en Europese kaart.”

Ook kunst van elders

Het idee voor het tonen van meer kunst in de openbare ruimte ontstond binnen het Toeristisch Overleg, dat met partners in de stad wordt gevoerd. Het plan is om in de zomer van 2022 (eind mei tot september) kunst van Zwolse kunstenaars en kunstenaars uit België en Nederland met internationale bekendheid te tonen. Deze combinatie van Zwolse kunst met kunst van elders is een kernelement van de manifestatie, waarbij het zwaartepunt op de Zwolse kunst ligt.

Beeldende kunst en schilderkunst

Het streven is om werk van 5 beeldende kunstenaars en 20 schilderkunstenaars te selecteren. Naast deze 25 Zwolse kunstenaars, nemen ook 9 bekende beeldende kunstenaars uit België en Nederland deel met bestaand werk. Voor de selectie van deze 9 wordt samengewerkt met Galerie Annelies Ysebaert, één van de organisatoren van de Knokke Art Fair.
De Zwolse kunstenaars worden via een open uitvraag uitgenodigd om bestaand werk in te zenden. Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt welke kunstenaars in aanmerking komen voor de manifestatie.

Zo loopt de kunstroute

Er wordt een route uitgezet langs de verschillende beelden en de expositie-instellingen. Deze loopt van Harculo, via de IJssel en het Engelse Werk naar de binnenstad (Academiehuis, het Langhuis, de Wheeme, Collectie Overijssel) en eindigt bij De Anningahof.

Aanmelden voor deelname kunstroute

Volgende week wordt via de gebruikelijke kanalen van de gemeente Zwolle en Zwolle Marketing bekendgemaakt hoe Zwolse kunstenaars bestaand werk kunnen aanmelden voor de kunstroute.

Gerelateerde artikelen

Back to top button