Nieuws uit ZwolleSportVoetbalVoorpagina

Zwolsche Boys haalt beker binnen op Amsterdamse veiling

De beker van de Zwolsche Boys uit 1925 is vanaf vanavond officieel weer in het bezit van de club uit Zwolle.

Met een bod van € 120,- kon de veilinghamer in Zwolle afslaan ten gunste van het gezelschap dat naar Amsterdam was afgereisd. De club had de afgelopen week geld verzameld om zo het hoogste bod te kunnen plaatsen. Aanstaande zaterdag, bij het Xandotoernooi, wordt de beker gepresenteerd.

Wederzijds respect

De beker, die afkomstig is van een wedstrijd in de derde ronde van de NVB (voor KNVB) beker tussen Zwolsche Boys en de Nederlandse Corinthians, blijkt door de club uit Zwolle als teken van wederzijds respect aan de tegenstander te zijn geschonken. In het wedstrijdverslag, dat terug is gevonden in het archief van Zwolsche Boys, staat dat de toenmalige voorzitter van Zwolsche Boys, B. Koning, de tegenstander als herinnering een zilveren beker aanbood.

Eliteteam

Corinthians was dan ook niet zomaar een tegenstander. Van de Vooren vertelde de huidig voorzitter Hennie Kenkhuis dat de toenmalige tegenstander eigenlijk geen club was, maar een koepelorganisatie. Het was opgezet vanuit het idee dat voetbal een te ruige sport aan het worden was en men wilde zich daar tegen keren. Men vond voetbal een elitesport en het team bestond dan ook uit voetballers die bij eliteclubs speelden, zoals HFC Haarlem, Sparta Rotterdam en ook het Zwolse ZAC.

 

In het wedstrijdverslag valt te lezen dat de aanvoerder van Corinthians, T. Kessels, de gastheren een zilveren plaquette aanbood als dank voor de goede ontvangst door de club en door volksclubs in het algemeen. Deze plaquette maakt nog altijd onderdeel uit van de prijzenkast van Zwolsche Boys.
Uiteindelijk won de club uit Zwolle de wedstrijd met 3-2, wat toen als heuse verrassing gold. De Boys strandden vervolgens in de kwartfinale tegen Xerxes. Corinthians verdween in 1937 weer van het podium als club, dan wel koepelorganisatie.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button