112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwols politieteam oogst lof met aanpak woninginbraken

Ze realiseerden in 2014 een spectaculaire daling van het aantal woninginbraken. Daarom ontving het Woning Inbraken Team Zwolle (WIT) vandaag de Team Award wisseltrofee uit handen van de Zwolse burgemeester Meijer. De leden van het team werkten nauw samen met verschillende partijen, maar waren ook zeer inventief. Zo ontwikkelden ze nieuwe methodes, waarmee meer inbrekers op heterdaad aangehouden konden worden.
In 2013 werden er in Zwolle 799 woninginbraken gepleegd. In 2014 waren het er 442. Een daling van 45 procent, die op het conto mag komen te staan van het WIT. Het team ontwikkelde een serie nieuwe methoden om inbraken te voorkomen. Door middel van bijvoorbeeld een mobiel alarmsysteem, MOBeye, kon de politie tijdelijk woningen beveiligen die mogelijk doelwit waren. Tevens werd een ‘lokwoning’ ingezet en ontwikkelde het team een persoonsgebonden aanpak, waarmee criminelen tot ander gedrag werden aangezet. Dat laatste komt van twee wijkagenten uit het team, zegt teamchef basisteam Zwolle, Wim Kanis. “Zij kregen het voor elkaar dat drie notoire veelplegers gestopt zijn met hun criminele activiteiten. Een bijzondere prestatie.”

Politiebloed

Burgemeester Henk Jan Meijer reikte de trofee uit namens de bewoners van Zwolle: “Het is ongelooflijk stimulerend om te zien hoe die cijfers drastisch zijn gedaald. Ik prijs de betrokkenheid en gedrevenheid van dit team. Wij als driehoek zijn enorm trots op jullie.”

Voormalig teamchef van het WIT, Kees de Kruijff, is trots op het team. “Dit zijn mensen bij wie het politiebloed door de aderen stroomt. Van niet zeuren, maar aan de bak gaan. Het is goed om nu even stil te staan bij dit succes. Dat trouwens ook te danken is aan goede samenwerking: met de collega’s uit de basispolitiezorg en forensische opsporing, de gemeente, de woningbouwverenigingen, scholen en het Openbaar Ministerie.”

Mooi compliment

Teamleden Anne Boonstra en Evelien Holtkuile waren verrast door het uitreiking. Holtkuile: “Dit verwacht je niet, maar het is echt een mooi compliment. Dat trouwens wat mij betreft ook voor de collega’s van forensische opsporing is, want die hebben voor ons team heel nuttig werk verricht.” Dat beaamt haar collega Anne Boonstra, die denkt dat de kracht van het WIT ook zit in het onderling samenwerken en delen. “Als team praten we veel met elkaar, iedereen weet alles, wat het werk makkelijker maakt.”

Initiatiefnemer van de wisseltrofee, Stichting Waardering Erkenning Politie (WEP), wil met de maandelijkse uitreiking benadrukken dat goed politiewerk niet altijd vanzelfsprekend is. En dat de prestaties van deze teams door veel Nederlanders zeer gewaardeerd worden. Inmiddels hebben 12 politieteams in het hele land de trofee in ontvangst genomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button