Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Zwols jeugdbeleid beste van land

De manier waarop Zwolle omgaat met jongeren is de meest aansprekende van het land. De gemeente heeft de Jong Lokaal Bokaal gewonnen, dé prijs voor de gemeente die zich inzet voor positief jeugdbeleid en jongerenparticipatie. De onderscheiding is een initiatief van NJR en het ministerie van VWS in samenwerking met de Hogeschool Utrecht.

Wethouder Jeugd Ed Anker heeft de prijs samen met leden van de Jongerenraad Zwolle in ontvangst genomen. Anker: “Vanzelfsprekend ben ik ontzettend trots op deze eervolle onderscheiding. Wat mij betreft zijn het onze jongeren die deze prijs zelf verdiend hebben. We zoeken als gemeente samen met hen continu naar manieren om hen zelf kansen te geven en die ook te verzilveren. In die zin is het, zeg maar, een heel volwassen jeugdbeleid. We zeggen: denk je dat het beter kan, doe het dan. En als het even nodig is, helpen we elkaar een handje”, aldus de wethouder.

Ook de voorzitter van de Zwolse Jongerenraad Henk Sikkema is erg blij met de onderscheiding: “Geweldig dat we gewonnen hebben, dat is een mooie beloning voor ons werk! In twee jaar tijd hebben we met de Jongerenraad al veel opgebouwd en hebben we het contact met de gemeente versterkt. We zorgen nu ook dat de gemeente de jongeren beter kan vinden, in plaats van dat we alleen maar inhoudelijk advies geven.”

Juryrapport

De jury is vol lof over het Zwolse jeugdbeleid. Het juryrapport: “Zwolle bereikt met haar jeugdbeleid veel verschillende doelgroepen, ook de ‘oudere’ jongeren. Het valt op dat Zwolle een breed scala aan ontwikkelingsgerichte activiteiten aanbiedt. Jongeren in Zwolle hebben de mogelijkheid om op verschillende manieren impact te hebben. Wat de jury heel bijzonder vindt, is dat de wethouder betrokkenheid laat zien door jongeren ook zelf actief op te zoeken. De jury juicht toe dat Zwolle jongeren de verantwoordelijkheid geeft die ze kunnen dragen en hen ook betrekt bij complexere thema’s zoals de transitie van jeugdzorg van rijksoverheid en provincie naar de gemeente. Hierin is de gemeente Zwolle een voorloper op andere gemeenten.”

Achtergrond

De Jong Lokaal Bokaal stelt de vraag of gemeenten het potentieel en de energie van jongeren als uitgangspunt nemen en deze weten te benutten in hun (nieuwe) jeugdbeleid. De afgelopen maanden brachten jongerenteams een bezoek aan twaalf genomineerde gemeenten om te zien of jongeren in de lokale praktijk echt serieus worden genomen. Jongeren konden hiervoor zelf hun gemeenten aanmelden. De bevindingen kwamen terecht bij een deskundige jury die oordeelden dat Goes, Stichtse Vecht en Zwolle dit jaar tot de top behoren. De Jong Lokaal Bokaal werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. Jong Lokaal Bokaal is een project van NJR, ondersteund door het ministerie van VWS en Erasmus+. NJR is het netwerk van jongeren in Nederland die ertoe willen doen door te gaan voor wat hen ligt en daarmee anderen te raken. Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button