Zwolle presenteert Plan van Aanpak Hitteplan
Zwolle – Om gevolgen van hitte en het voorkomen van hitte effectief aan te pakken, zijn maatregelen nodig in woningen, maar ook in de buitenruimte, in de omgeving rond de woningen én op het gebied van zorg. Het gaat om een drieledige aanpak: gebied, gebouw en gezondheid. Dat blijkt uit een nota die wethouder Arjan Spaans stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.
De gevolgen van de toegenomen hitte zijn ernstig. Hete dagen leiden tot een toeloop bij de spoedeisende hulp van mensen met uitdrogingsverschijnselen en verwardheid. In de hete laatste week van juli 2019 overleden in Nederland 400 mensen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Tijdens de hitteperiode in augustus 2020 waren dat zelfs ruim 500 mensen meer. Vooral thuiswonende eenzame 75-plussers zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte. Dat wordt versterkt door trends als vergrijzing en het beleid om langer zelfstandig te blijven wonen.
Vergroenen en koele plekken
Gemeente Zwolle werkt al aan het terugdringen van hittestress in de buitenruimte door te vergroenen en door materialen te gebruiken die minder warmte opnemen (bv klinkers in plaats van asfalt). Maatregelen die de kans op wateroverlast terugdringen, dragen vaak ook bij aan het voorkomen van droogte en hittestress. Daarnaast er een afstand-tot-koeltekaart in de maak. Het doel is dat iedere Zwollenaar steeds in een straal van 300 meter bij een koele plek of een koel gebouw kan komen.
Energievraag
Hitte in woningen heeft een relatie met energietransitie. Als mensen hun woningen gaan koelen met airco’s, neemt de energievraag toe. Door goede isolatie van woningen kan de warmte binnen blijven hangen. Daarom is er bij nieuwbouw en grootschalige renovatie aandacht voor ventilatie. Slecht geïsoleerde woningen zijn ook gevoelig voor hitte: de zon komt makkelijk binnen. Een eenvoudige maatregel als goede gordijnen houdt kou en hitte buiten en verkleint de vraag naar warmte in de winter en koelte in de zomer. Hiervoor is aandacht vanuit Warm Thuis. Uiteraard beperkt hitteoverlast zich niet tot woningen; ook in scholen, kantoren, bedrijven, horeca, maatschappelijke voorzieningen kan er sprake zijn van te hoge temperaturen. Voor deze gebouwen groeit de aandacht voor het onderwerp.
Kwetsbaren
Gezondheids- en welzijnsorganisaties werken samen aan voorlichting, preventie en zorg bij kwetsbare groepen. Niet alleen ouderen zijn kwetsbaar, ook mensen met een slechte gezondheid, mensen die niet mobiel zijn of niet zelfstandig genoeg zijn om zelf erop uit te gaan. Daarnaast vormen bezoekers van de stad en van evenementen een belangrijke groep voor voorlichting en zorg in geval van hitte. Hier komt steeds meer aandacht voor.
Een Hitteplan moet alle maatregelen coördineren. Op dit moment is de gemeente bezig met het opstellen ervan. De bekostiging komt vanuit het programma klimaatadaptatie. De plannen worden op goed moment gedeeld met inwoners.