Nieuws uit ZwolleOpenbaar vervoerVoorpagina

Zwolle op plek 2 meest gewaardeerde stations in Overijssel

Zwolle – Het meest gewaardeerde station van Nederland is Klimmen-Ransdaal in Limburg. 96 procent van de reizigers is tevreden over het monumentale station. In Overijssel wordt Dalfsen station het meest gewaardeerd met 90 procent van de stemmen gevolgd door station Zwolle met 86 procent van de stemmen. Ook landelijk doet station Zwolle het niet geheel onverdienstelijk. Daar staat ze op op plek 52 in de ranglijst van 372 stations.

Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2020, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van ProRail en NS onder bijna 70.000 reizigers. Ruim 79 procent van de reizigers is positief en geeft een 7 of hoger, tegenover 77 procent in 2019. In 2015 was dat nog ruim 67 procent.

Waardering blijft stijgen

“We zien al jaren dat de waardering voor onze stations stijgt”, vertelt Anneke de Vries, Raad van Bestuur van NS. “Sinds 2018 zijn we samen met ProRail volop aan het investeren in onze stations. Het resultaat daarvan zien we terug in deze cijfers. Door de lage reizigersaantallen was het rustiger op het station en dat heeft afgelopen jaar een positieve invloed op de beleving van onze reizigers. Maar we hebben er ook alles aan gedaan om de stations in coronatijd aangenaam te houden, voor onze reizigers, maar ook voor onze ondernemers die een winkel of eetgelegenheid hebben op het station.”

Onderzoek

Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op stations te vragen naar hun mening over het station. De reizigersaantallen waren afgelopen jaar flink lager waardoor er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers ondervraagd konden worden. De cijfers van reizigers op deze stations zijn wel apart opgenomen in het overzicht. Verder heeft vanwege de lockdown in het voorjaar het onderzoek in het tweede kwartaal van 2020 op alle stations stilgelegen. In het derde en vierde kwartaal zijn reizigers naast de algemene vragen ook bevraagd hoe zij de corona-maatregelen op het station ervaren. Reizigers gaven een ruime 7 voor de corona-aanwijzingen op het station, zoals bestickering en looproutes.

Stationsbelevingsmonitor 2020

Gerelateerde artikelen

Back to top button