CoronavirusEconomieKabelkrantNieuws uit Zwolle

Vrijdag 15 februari: vierde aanvraagperiode NOW open

Zwolle – Werkgevers die een aanvraag willen doen voor de vierde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf maandag 15 februari (9.00 uur) terecht bij UWV. Ze kunnen dan een tegemoetkoming in de loonkosten krijgen voor de maanden januari tot en met maart 2021. Vanwege de verlengde lockdown verwacht UWV opnieuw veel aanvragen.  

‘Nadat in december de lockdown werd afgekondigd en we het loket voor de derde periode heropenden, zagen we duizenden nieuwe aanvragen binnenkomen’, zegt UWV-bestuurder Janet Helder. ‘Die lockdown duurt nu al bijna twee maanden en dat heeft een grote impact op werkgevers, zeker in sectoren als horeca en detailhandel. We verwachten daarom dat het maandag meteen weer druk wordt.’

Aanpassingen

De maximale tegemoetkoming in de loonkosten is onlangs door het kabinet verhoogd van 80 naar 85 procent van de loonkosten (bij 100% omzetverlies). Dat vraagt een aantal aanpassingen bij UWV. Helder: ‘Om die verhoging van de vergoeding mee te kunnen nemen in de voorschotten, is het mogelijk dat de eerste uitbetalingen een aantal dagen later worden overgemaakt dan werkgevers gewend zijn. Maar we doen er alles aan om die periode zo kort mogelijk te houden, zodat werkgevers snel hun voorschot ontvangen, salarissen betaald kunnen worden en banen behouden blijven.’

De regeling

De regeling NOW is bedoeld om zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden in deze moeilijke tijden. In de vierde aanvraagperiode komen werkgevers met minimaal 20 procent omzetverlies over een periode van drie maanden in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden januari tot en met maart 2021. Ten opzichte van de derde periode NOW is alleen de maximale tegemoetkoming veranderd. Die is nu maximaal 85 procent bij een omzetverlies van 100 procent en evenredig minder bij een lager omzetverlies. De overige voorwaarden zijn gelijk aan die in de derde periode. Zo geldt nog steeds dat de loonsom met tien procent mag dalen ten opzichte van de referentiemaand juni 2020 zonder dat dit gevolgen heeft voor de definitieve tegemoetkoming. In eerste instantie betaalt UWV een voorschot van 80 procent van de tegemoetkoming. Het voorschot wordt in drie termijnen betaald.

Aanvragen

Aanvragen voor de vierde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 14 maart 2021. Om de aanvragen snel te kunnen verwerken is het van belang dat werkgevers zich van te voren goed informeren en voorbereiden, zodat ze de aanvraag in één keer goed en volledig invullen. Op de website van UWV is alle informatie te vinden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button