EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwolle geeft koopzondagen vrij; winkeliers mogen zelf winkeltijden en koopzondagen bepalen

Nu met reactie van de voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum: Gerard van Dooremolen.

Zwolle – De Gemeente Zwolle gaat de koopzondagen vrijgeven. Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders dinsdagmorgen voorgesteld in een nota aan de gemeenteraad. Die moet er op woensdag 1 augustus definitief over besluiten.

Het voorstel komt voort uit een advies van winkeliersvereniging Citycentrum. Deze was onlangs door de nieuwe coalitiepartners gevraagd om met een voorstel te komen over de winkelopenstelling die gedragen zou worden door de meerderheid van de ondernemers. Ook moest het voorstel aansluiting hebben met de cultuursector en de horeca.

Reactie van de voorzitter van ondernemersvereniging City Centrum: Gerard van Dooremolen.

Zelf bepalen

In het voorstel van CityCentrum staat duidelijk de wens dat het aan de ondernemers zelf wordt overgelaten wanneer men open en dicht wil zijn. Bovendien wil CityCentrum bij de openstelling in het weekend (op zaterdag en zondag) in de binnenstad zoveel mogelijk de samenwerking zoeken en een combinatie vinden met activiteiten/evenementen en cultuur. Het gaat dan om een gezamenlijk programma.

Omzetderving

Uit een onderzoek van het CityCentrum bleek dat een meerderheid van de winkeliers zelf de openingstijden en dagen wil bepalen,  binnen de marges van de landelijke winkeltijdenwet. Daar hoort volgens het onderzoek ook de mogelijkheid om op zondag open te zijn bij.  Het belang van de koopzondag is voor verschillende winkeliers steeds groter geworden. Ze geven aan omzet te missen doordat ze op zon- en feestdagen de deuren dicht moeten houden.  Dit geldt overigens ook voor de winkels buiten de binnenstad.

Aantal open zondagen en openingstijden vrijgegeven

Op basis van de wens van de meerderheid van de winkeliers stelt het college nu voor om de winkeltijdenverordening aan te passen. De regels met betrekking tot aantal open zondagen en openingstijden worden los gelaten. De nieuwe verordening bevat geen bepalingen meer over de opening van winkels op zon- en feestdagen. Hierdoor krijgt de ondernemer de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer hij open en dicht wil zijn.

Winkelstad Zwolle

Fractievoorzitter Thom van Campen vindt het fantastisch nieuws: “Dit komt niet alleen tegemoet aan de wens van ondernemers om de vrijheid te hebben hun winkel te openen wanneer zij dat willen. Maar het versterkt Zwolle als winkelstad waarin veel consumenten, Zwols en van buiten de stad, de wens hebben om ook zondag te kunnen winkelen.”. Van Campen is zeer te spreken over het gezamenlijke voorstel: “Gaaf dat er plannen gaan komen van ondernemersvereniging CityCentrum samen met ondernemers, de cultuursector en de horeca/gastronomie, om de zondagsopenstelling tot een aansprekende mix van cultuur, horeca, en winkelbeleving te maken. Zo wordt Zwolle weer een stukje gastvrijer”.

 

De wijziging van de winkelverordening wordt nog voor de zomer ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Na goedkeuring kunnen bezoekers naar verwachting vanaf augustus ook op zon- en feestdagen winkelen in Zwolle.

Gerelateerde artikelen

Back to top button