Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zwarte Water krijgt wild uittreedplaatsen voor reeën en otters

Zwolle – De oevers van het Zwarte Water krijgen wild uittreedplaatsen voor reeën en otters. Dat meldt wethouder Ed Anker van waterbeleid maandagavond naar aanleiding van vragen van GroenLinks. De laatste tijd zijn de kades van deze vaarweg in het nieuws geweest vanwege reeën die niet tegen de kant op konden komen nadat ze te water waren geraakt.

Dierenwelzijn en biodiversiteit

GroenLinks uitte in de gemeenteraadsvergadering daarom de wens voor wild uittreedplaatsen en natuurlijke oevers langs het Zwarte Water. GroenLinks raadslid Eildert Noorda informeerde bij de wethouder naar aanvullende kansen om binnen de projecten Zwarte Water Zone en Dijkverbeteringstraject Zwarte Water ook het dierenwelzijn en de biodiversiteit binnen het gebied te verbeteren: “Dit kan door kades en oevers zo in te richten dat te water geraakte dieren zichzelf in veiligheid kunnen brengen. Waar mogelijk bieden natuurlijke oevers bovendien voordelen voor de biodiversiteit boven én onder water.”

Oever Holtenbroek tussen Twistvliet- en Mastenbroekerbrug – Foto’s © Peter Denekamp

Wild uittreedplaatsen

Wethouder Ed Anker weet inderdaad te melden dat er zogenaamde ‘meekoppelkansen‘ zijn binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma dat de komende jaren bij het Zwarte Water wordt uitgevoerd. “Wij proberen zo veel mogelijk de ecologie en biodiversiteit te verbeteren. Met name in de kommen zijn al natuurlijke oevers. We kijken of we dat nog verder kunnen versterken.” Voor het meer stedelijke deel heeft de wethouder een andere oplossing: “De betonnen kades aan het Zwarte Water zijn afgeschreven. Het waterschap gaat deze vervangen door stortsteen.  Dat is geen natuurlijke oever, maar wel iets vriendelijker dan het harde beton.” Vanwege de golfslag en het vele scheepvaartverkeer is een dergelijke kade noodzakelijk. “Wat we wel doen is het aanbrengen van wild uittreedplaatsen.” Deze wild uittreedplaatsen worden ook wel wubs genoemd.  “Ze komen er specifiek voor de reeën.” Want, zo stelt Anker: “Als ze in een bepaald gebied voorkomen dat heb je ook een zorgplicht  om mogelijk te maken dat ze goed aan land kunnen komen.” De wild uittreedplaatsen komen er overigens niet alleen voor de reeën maar ook voor de otters die in het gebied voorkomen.

Foto’s : © Peter Denekamp Betonnen kade in stedelijk gebied van Zwarte Water – Leenman

Kop van Voorst

Voor de Kop van Voorst moet de wethouder een pas op de plaats maken. Het gebied is buitendijks en geen onderdeel van het hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierdoor zijn er binnen dat project ook geen zogenaamde meekoppelkansen. Bovendien is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de kade van de Kop van Voorst. Anker: “Bij de Kop van Voorst zal de komende jaren wel iets moeten worden gedaan aan de oevers.” De wethouder gaat daarvoor in overleg met het waterschap en Rijkswaterstaat hoe ze het zo kunnen maken dat het niet meer aantrekkelijk is voor reeën om daar aan land te gaan : “Op een plek waar dat niet zo geschikt is.

 

Foto’s © Peter Denekamp – verdronken ree 11 december 2018 bij Kop van Voorst

Gerelateerde artikelen

Back to top button