KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zorgen PvdA Zwolle over jongerenschulden

Zwolle – Burgerraadslid Niels van der Schaaf van de PvdA maakt zich ernstig zorgen over de ontwikkeling van de schulden van met name jonge Zwollenaren. Dit is immers ook een kwetsbare groep. Eind december is hij op werkbezoek geweest bij de sociaal raadslieden van Op Orde in Holtenbroek, daar heeft hij met eigen ogen kunnen zien waar jongeren tegenaan lopen.

Ook in zijn werk in het onderwijs ziet hij schuldenproblematiek verergeren. Onderzoeken zoals van de kindertelefoon en van de NOS bevestigen dat beeld. Hij denkt dat de gemeente meer kan doen om financiƫle problemen te voorkomen, om te beginnen door het afschaffen van de 4 weken wachttijd voor jongeren die een uitkering aanvragen.

Daarom stelt hij schriftelijke vragen aan het college van wethouders. De vragen staan onderaan deze pagina. De zorg voor onze jongeren vraagt dat iedereen kort op de bal speelt bij het aanpakken van deze schuldproblemen. Daarmee voorkomen we ook dat de schulden onnodig groot worden.

Schriftelijke vragen aan de gemeente Zwolle

Betreft: Art. 45 vragen
Onderwerp: schulden

Door stijgende kosten van onder andere energie en boodschappen, lijken steeds meer Nederlanders in financiƫle problemen te komen. Het CPB waarschuwt dat er meer dan een miljoen mensen in financiƫle nood komen. Ook krijgt de kindertelefoon steeds meer telefoontjes van kinderen over geldzorgen (https://www.nu.nl/economie/6245957/gesprekken-kindertelefoon-gaan-steeds-vaker-over-financiele-zorgen.html ). Ook de telefoonlijn voor jongvolwassenen stuit vaker op deze vragen. De jongeren hebben met name moeite om rond te komen, vragen over studieschulden en/of vragen over hoge huizenprijzen.

In Zwolle hebben we een aantal vangnetten voor jongeren die zonder werk zitten of met schulden kampen. Echter zijn er vanuit ons een aantal vragen over de huidige voorzieningen die onze gemeente biedt.

In een artikel van de NOS van 06-10-22 (https://nos.nl/op3/artikel/2447281-jongeren-met-schulden-blijven-onder-de-radar-snelle-hulp-blijft-uit ) werd na een onderzoek van NOS op 3 gesteld dat een groot deel van de gemeenten pas te laat te hulp schiet bij jongeren met geldproblemen. Sinds 2021 moet een schuld bij een ā€˜vastelastenpartnerā€™ (huurbazen, zorgverzekeraar etc.) gedeeld worden met de gemeente. De gemeente is dan verplicht om binnen vier weken contact op te nemen en hulp aan te bieden. Worden die signalen in Zwolle tijdig doorgegeven door vastelastenpartners?

Incomplete cijfers

Bij het doorgeven van een betalingsachterstand door vastelastenpartners worden vaak geen geboortedata etc doorgegeven vanwege privacyregelgeving. Hierdoor zijn cijfers bij veel gemeenten incompleet en is er geen goed beeld van het aantal jongeren dat in de schulden dreigt te raken. Krijgt de gemeente Zwolle wel inzicht in deze gegevens en/of is zijn de jongeren die in de schulden dreigen te raken in beeld?

Jongeren hebben vaak een relatief lage schuld. Bij het verlenen van hulp van de gemeente zijn zij vaak geen prioriteit. Echter is het van belang dat de schuld van jongeren niet nog verder stijgt tijdens deze ā€˜wachtperiodeā€™. In hoeverre is hebben jongeren in de gemeente Zwolle prioriteit bij het verhelpen van hun schulden door de gemeente? Hoe lang is de wachtperiode ongeveer?

Zwolle hanteert nog wachttijd van 4 weken wanneer iemand onder de 27 jaar werkeloos raakt. In de praktijk betekent dit vaak juist meer problemen. Maatwerk is mogelijk, maar dan is het vaak al te laat. Op eerdere vragen van de PvdA gaf het (vorige) college aan dat de 4 weken wachttijd van kracht blijft. Is het college gezien de problematiek van standpunt veranderd en nu wel bereid om de wachttijd af te schaffen?

Gemeentelijke campagne

Steeds meer jongeren komen in de financiĆ«le problemen, o.a. door online gokken of achteraf betalen-mogelijkheden. Is het college voornemens specifiek deze themaā€™s aan te kaarten, bijvoorbeeld tijdens de week van het geld? Wordt er een aparte gemeentelijke campagne opgezet?

We hoorden dat het perspectieffonds niet helemaal goed werkt en dat het herzien gaat worden. Dit terwijl de problematiek vaak nu speelt. Hoe eerder ingegrepen wordt, hoe beter. Zijn er al laagdrempelige oplossingen in beeld waarbij de schuld van jongeren kan worden overgenomen/bevroren? Wat doet het college om ook jongeren zelf te wijzen op het bestaan van het perspectieffonds?

In de gemeente Arnhem is kortgeleden de duur van de BKR registratie gewijzigd van vijf jaar naar een kortere periode. Ook in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn soortgelijke aanpassingen gedaan. Overweegt het college deze aanpassing ook voor Zwolle?

Bron
pvda zwolle

Gerelateerde artikelen

Back to top button