Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Zonnige afsluiting oktober

Zwolle – Het laatste weekend van oktober levert schitterend herfstweer op. In een groot deel van het land blijft het op beide dagen droog en overheerst de zon. Het zijn ideale omstandigheden voor de ‘nacht van de nacht’ en zondag de ‘dag van de stilte’.

Een hogedrukgebied ligt dit weekend met de kern boven Nederland en is de reden van het rustige en vrij zonnige najaarsweer. Pas woensdag maakt het hogedrukgebied plaats van een depressie en neemt de wisselvalligheid toe. Ook wordt het dan geleidelijk kouder. Vandaag tot en met dinsdag komen de temperaturen ’s middags rond 15 graden uit, ruim boven de gemiddelde waarde voor deze tijd, namelijk 12 graden.

Zaterdag meeste zon

De mist is inmiddels opgetrokken en de rest van de dag schijnt in een groot deel van het land de zon volop. In het zuiden, noorden en noordoosten zijn er wat vaker ook wolkenvelden, maar ook in deze regio’s schijnt de zon van tijd tot tijd en blijft het droog. Vanmiddag wordt het 13 tot 16 graden, en in combinatie met de zon en het windstille weer voelt het nog zachter aan.

Komende avond en nacht neemt vooral in het noorden en oosten de bewolking toe. Uit de wolken valt plaatselijk wat motregen. Elders zijn er opklaringen en blijft het droog. In het zuiden koelt het af tot rond 5 graden, in het noorden is het 9 graden. Het is de zogenaamde ‘nacht van de nacht’ met allerlei activiteiten. Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “De avonduren verlopen overal droog, maar diep in de nacht is het handig om je te kleden op wat gespetter. Activiteiten om bijvoorbeeld naar sterren te kijken, hebben vooral in het westen en midden behoorlijk goede omstandigheden.”

Ook zondag overdag blijven de wolken in het noorden en noordoosten de overhand houden met kans op gemiezer. Daar wordt het 13 of 14 graden. De rest van het land ziet wederom de zon geregeld schijnen, maar wel iets minder uitbundig dan vandaag. Bij weinig wind wordt het in de zon 15 graden. Het windstille weer past geheel bij de ‘dag van de stilte’, dat jaarlijks op de laatste zondag van oktober gevierd wordt

Gerelateerde artikelen

Back to top button