KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Zomerse gesprekken over relaties en seksualiteit

Zwolle – Elke zomer, als de scholen gesloten zijn, gaan collega’s van de GGD op pad om met jongeren in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit. Ook deze zomer zijn collega’s van team seksuele gezondheid weer op verschillende evenementen en locaties te vinden.

Wat hopen ze te bereiken?

Lisen Hut, medewerker team seksuele gezondheid: “We richten ons op het bewust maken van jongeren van het belang van veilig vrijen, we brengen het soa-spreekuur / Sense-spreekuur onder de aandacht en we delen condooms en gadgets uit. We geven de jongeren betrouwbare informatie over relaties en seksualiteit mee. Daarbij hebben we het niet alleen over veilig vrijen, maar ook over andere belangrijke aspecten van seksuele gezondheid, zoals: consent, media, diversiteit, plezier en relaties. Uit onderzoek (Rutgers, 2022) is namelijk gebleken dat jongeren belangrijke informatie binnen hun seksuele vorming missen en dat ze hun seksuele vorming met een 5,8 beoordelen. Ze willen dat er naast de biologische aspecten, ook aandacht besteedt wordt aan de sociale, relationele en plezierige kanten van seks.”

Waar en wanneer?

Lisen: “Je vindt ons deze zomer op jongerencamping Dennenoord, tijdens de introductieweken voor studenten, tijdens de Zwolle Pride en op de Zwarte Cross. Naast onze algemene preventieboodschap besteden we onder andere tijdens de Zwarte Cross, extra aandacht aan de ‘Ben je Oké?’ campagne. Hierin willen we het belang van consent en het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar voren brengen. Tijdens de Zwolle Pride op 26 augustus vragen we aandacht voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie en emancipatie van LHBTI+ in het bijzonder.”

Het team seksuele gezondheid van GGD IJsselland staat ook deze zomer weer klaar om in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit, vragen te beantwoorden en informatiemateriaal uit te delen. Ben jij er ook deze zomer?

 

Bron
ggd ijsselland

Gerelateerde artikelen

Back to top button