Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Regenbuien verdrijven ergste droogte

Liveblog droogte WDO Delta

Het is droog in Nederland, ook in het gebied van WDO DElta Overijssel en verder. In dit liveblog houdt zij iedereen op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in haar werkgebied. Hoe vaak ze dat doet is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden, zoals temperatuur, neerslag, wind en verdamping. Ook de vraag naar water, bijvoorbeeld voor het beregenen van gewassen, en de mogelijkheden voor het aanvoeren van water zijn van invloed.

Donderdag 27 juli

Het was deze week wisselvallig weer, met regelmatig een flinke regenbui. Dat is goed nieuws voor de droogte. De grondwaterstanden stabiliseren en nemen op een aantal plekken in ons gebied zelfs iets toe. Er zijn wel verschillen: in Drenthe blijft het droger omdat daar minder neerslag is gevallen.

Wisselvallig weer welkom

De komende dagen verwachten we opnieuw wisselvallig weer. Dat is welkom, want hoewel de regen van de afgelopen weken heeft geholpen, is in sommige delen van ons gebied de grondwatervoorraad nog niet voldoende aangevuld. Dat komt met name door de warme en droge weken die we in mei en juni hebben gehad.

Extra maatregelen voorzichtig afbouwen

Vanwege de droge omstandigheden heeft WDO Delta extra maatregelen genomen. In de winter en in het voorjaar hield ze al het maximumpeil aan om goed voorbereid te zijn op droge omstandigheden. Daarnaast zette zij de afgelopen weken het waterpeil in sloten, weteringen en kanalen nog verder boven de normale waterstanden in de zomer. Daardoor is er een buffer opgebouwd. Dankzij de regen die is gevallen, is het niet meer nodig om het waterpeil tot boven de maximale peilen op te zetten. Het waterschap houdt waar dat kan regenwater zo goed mogelijk vast, dat is ‘gratis water’ waar ze graag gebruik van maakt.

Ze gaat weer voorzichtig richting normale omstandigheden voor de tijd van het jaar. Veel hangt af van de neerslag die de komende twee weken valt.

Kans op blauwalg blijft

Eerder gaf WDO Delta een negatief zwemadvies voor zwemplas de Lange Kolk in Den Nul vanwege blauwalg. Ze meet daar nu weer normale waardes, dus het negatief zwemadvies is ingetrokken. Op zwemwater.nl zijn de locaties te vinden waar iedereen veilig kan zwemmen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button