Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Zomerschool Doomijn Kinderopvang: extra ondersteuning voor peuters met risico op onderwijsachterstand

Zwolle – Op maandag 27 juli start Doomijn Kinderopvang in Zwolle met een gratis zomerschool voor peuters. Hiermee speelt Doomijn in op de mogelijke achterstand die is ontstaan doordat de peuters in de coronatijd niet naar de opvang konden. Op de zomerschool worden peuters uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken en spelenderwijs te leren en ontdekken.

In de sluitingsperiode van de peuteropvang bleek eens te meer hoe belangrijk de verbinding van de peuteropvang met ouder en kind is. Via verschillende kanalen zorgden de pedagogisch medewerkers voor contact en thuisactiviteiten; zo stuurden ze regelmatig video’s naar de kinderen. Ouders gaven aan dat hun peuters deze video’s keer op keer wilden bekijken, of even langs de opvanglocatie wilden om te zien of er écht geen andere kinderen waren.

Dat er bij ouders veel behoefte is aan extra opvang bleek wel uit het grote aantal aanmeldingen voor de zomerschool: binnen drie dagen zaten de geplande vier locaties vol, en besloot Doomijn een vijfde locatie te openen die inmiddels ook gevuld is. Doomijn biedt de zomerschool aan op haar locaties aan de Tichelmeesterlaan, Sportlaan, Rijnlaan, Bachlaan 20 en de Beukenstraat. Drie weken lang kunnen de peuters hier op maandag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur terecht.

Verwonderen en ontdekken

Op de zomerschool bieden pedagogisch medewerkers van Doomijn een gevarieerd programma, gericht op de taal-, sociaal emotionele- en ruimtelijke ontwikkeling van peuters. Verwonderen en ontdekken staan centraal bij het spelen, knutselen, lezen, muziek maken en dansen. Desiree Dobma, Pedagogisch Beleidsmedewerker bij Doomijn: “Van spelen leer je heel veel: zelf ontdekken, ervaren en uitproberen staat centraal. Dit doen we met al onze zintuigen. Bijna alles mag en samen spelen is een feest! We spelen met de kinderen mee en stimuleren zo hun taalontwikkeling. Ook bewegen we zo lekker veel.” De ochtend wordt afgesloten met een lunch als leerzame activiteit: de peuters smeren zelf hun brood en helpen elkaar.

Achterstand

Het doel van de zomerschool is de opgelopen achterstand inhalen en de kinderen vast voorbereiden op het nieuwe schooljaar op de peuteropvang of basisschool. Om peuters met een indicatie voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) hierin extra te kunnen ondersteunen, kreeg Doomijn een subsidie toegekend die hiervoor door de overheid beschikbaar is gesteld. Marijke Koekkoek, Manager Pedagogiek bij Doomijn: “Wij vinden het belangrijk dat kinderen alle kansen krijgen om te spelen en te leren. Dankzij deze subsidie krijgen onze kinderen een zomer vol ervaringen, waarmee ze goed voorbereid het nieuwe jaar ingaan. We zien dat er veel interesse is voor de zomerschool en zijn blij we met vijf volle locaties van start kunnen gaan!”

Ook in Apeldoorn wordt de zomerschool aangeboden: van 17 tot 28 augustus kunnen de peuters hier op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend terecht. Het is de wens van Doomijn om in samenwerking met Travers Welzijn, de gemeente en vroegscholen een dergelijk zomerprogramma structureel aan te bieden.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.
Back to top button