Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Zomeravonden 2.0 in het Nederlands Openluchtmuseum

Uitgebreider, gevarieerder en met nóg meer entertainment

Na het grote succes van de Zomeravonden in 2020 is het Nederlands Openluchtmuseum ook deze zomer weer een aantal weken ’s avonds geopend, met een feestelijk programma in de sfeervolle setting van het museumpark. Van zaterdag 31 juli t/m zondag 15 augustus 2021 kan jong & oud zich tot 21.00 uur vermaken met muziek, film, straatleven, leuke activiteiten voor kinderen, medewerkers die ambachten presenteren, rondleidingen en natuurlijk lekker eten & drinken uit alle windstreken bereid & geserveerd vanuit authentieke foodtrucks.

Het avondprogramma speelt zich deze editie af op meer locaties dan vorig jaar, te weten; rondom het Entreeplein, het Picknickplein, het Zaanse Plein en de Tramremise/ Van Gend & Loos Loods. En dit jaar rijdt ook de tram ’s avonds zijn rondjes. Vanzelfsprekend kan in het hele park gewandeld worden, de prachtige botanische tuinen zijn voor iedereen toegankelijk. Beleef de zomer en ontmoet elkaar in het Openluchtmuseum.

Zomeravonden 2020. Foto: Mike Bink

Programma Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum

Rondleidingen, ambacht demonstraties en straatleven

Elke Zomeravond worden er meerdere gratis rondleidingen gegeven. Zo is er bijvoorbeeld een Molentocht, waarbij één van onze molenaars je meeneemt op en in een molen. Ook zijn er Groene rondleidingen waarbij de rondleiders alles vertellen over onze flora en fauna in de zomer. En er is een verrassingsrondleiding waarbij een bevlogen museumgids je meeneemt in de geschiedenis van het museum, met veel onbekende verhalen en mooie anekdotes over onze historische gebouwen.

De hele Zomeravond door zijn er ambachtsdemonstraties van onder meer de olieslager, de radmaker, de smit, de scheepstimmerman(nen) en de spinster. Vanzelfsprekend is er ook straatleven zoals bijvoorbeeld de scharensliep, de voddenvrouw en de Amsterdamse tante Stien.

Straatleven (voddenvrouw) tijdens de Zomeravonden 2020. Foto: Mike Bink

Zomeravondmuziek

Zonder muziek geen Zomeravond. In het museumpark kun je onder meer the Bronco Brothers tegenkomen, met een repertoire van jazz, pop, reggae en rock ’n roll. Ook troubadour Edward Val zwerft over de pleinen, verzoeknummers uit de Top 2000 zijn bij hem van harte welkom. Op het Entreeplein draai de DJ van Funkkaravaan vanuit een knaloranje caravan soul en funk uit de jaren 1960 en 1970, op vinyl natuurlijk. En op het Picknickplein draaien de mannen van Plaatjes vullen Gaatjes een lach op je gezicht met o.a. happy rock-’n-roll, lome bossanova en goede & foute disco gecombineerd met hits van nu.

Optreden van the Bronco Brothers tijdens de Zomeravonden 2020. Foto: Mike Bink

 

Activiteiten voor kinderen

In Loods Goes is tijdens onze Zomeravonden een kinderbioscoop ingericht waar iedere avond twee films worden getoond. Te zien zijn:

  • 17.00 – 18.15 uur: Ella Bella Bingo (2020, Frank Mosvold)
  • 18.30 – 20.00 uur: Minuscule 2 (2018, Hélène Giraud en Thomas Szabo)

Deze films zijn gratis toegankelijk met een geldig entreekaartje Zomeravonden in het Openluchtmuseum voor de desbetreffende avond.

In de wei bij het Picknickplein zijn allerlei nostalgische spelletjes te doen, te weten; zaklopen, samen aan een been vastgebonden de finish halen, met een balletje op een lepel proberen te rennen en nog veel meer, leuk voor kinderen en volwassenen. Ook onze speeltuin is deze avonden toegankelijk.

In de papiermakerij zijn demonstraties papier maken, met de hand. Kinderen kunnen hier zelf papierscheppen en boekbinden. En voor de allerkleinsten is er een draaimolen op het Zaanse Plein.

Verdere activiteiten

Tweevoudig winnaar NK Goochelen Janse Heijn verrast de bezoeker met zijn trucs en voegt een vleugje magie toe aan de Zomeravonden. Bij de Van Gend & Loos loods kun je leren bijlgooien, wordt je (baard) geknipt en geschoren door meesterbarbier Jan Heideman en kan de liefhebber van een authentieke Amerikaanse barbecue zich te goed doen aan o.a. pulled pork, spareribs of zalmfilet. Op het Entreeplein staat deze editie van de Zomeravonden een zweefmolen.

Vintage Foodtrucks serveren de wereldkeuken

Op het Zaanse Plein en het Picknickplein is een gevarieerd aanbod van eten te vinden, van o.a. oer-Hollandse friet en poffertjes tot Indian streetfood, Mexicaanse barbecue en (vegan) borrelplanken, voor elk wat wils. En ambachtelijk Italiaans ijs haal je natuurlijk bij onze recent geopende ijssalon Venezia.

Vintage foodtrucks tijdens de Zomeravonden 2020. Foto’s: Mike Bink

Kijk voor nog meer informatie en een spetterend promofilmpje op onze speciale webpagina www.openluchtmuseum.nl/zomeravonden

Nederlands Openluchtmuseum
Vintage foodtrucks tijdens de Zomeravonden 2020. Foto’s: Mike Bink

Praktische informatie

Zomeravonden in het Nederlands Openluchtmuseum vindt plaats van zaterdag 31 juli tot en met zondag 15 augustus 2021, van 16.00 tot 21.00 uur. Entreeprijzen:

  • Volwassenen: € 10,- (inclusief parkeren)
  • kinderen van 4 t/m 12 jaar: € 5,-
  • kinderen t/m 3 jaar: gratis

Voor houders van een Museumkaart, vipkaart van de BankGiro Loterij en voor Vrienden van het Openluchtmuseum is de entree, inclusief parkeerkaart, gratis.

Een ritje in de zweef- en draaimolen kost € 1,- per rit. Het reserveren van een (gratis) tijdslot is verplicht. Dat kan eenvoudig op onze website (kies: tijdslotticket Zomeravond).

De gratis rondleidingen:

  • Molentocht iedere Zomeravond van 16.30 tot 17.30 uur en van 18.00 tot 19.00 uur
  • Groene rondleidingen iedere Zomeravond van 17.00 tot 18.00 uur en van 18.30 tot 19.30 uur
  • Verrassingsrondleiding: iedere Zomeravond van 17.30 tot 18.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur
Maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan
Vanzelfsprekend houden wij in het Openluchtmuseum rekening met de richtlijnen die het RIVM voorschrijft om besmetting met het Covid-19 virus te voorkomen. Het reserveren van een (gratis) tijdslot is verplicht. Dat kan eenvoudig op onze website (kies: tijdslotticket Zomeravond). Bij de entree en op meerdere plekken in het museumpark staan zuilen met desinfecterende gel. Op sommige paden is eenrichtingsverkeer ingevoerd, net als in de gebouwen. Zo houden we het gezellig en veilig. Het dragen van een mond/ neuskapje is verplicht in de tram. Lees hier alles over ‘veilig samen uit’.

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button