BinnenstadDiezerpoortNatuur & DuurzaamNieuws uit Zwolle

Zieke kastanjeboom Grote Kerkplein wordt gekapt

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft opdracht gegeven voor de noodkap van twee zieke kastanjebomen. Het gaat om één van de bomen in de rij paardekastanjes op het Grote Kerkplein en een kastanjeboom in de Kastanjestraat. Beide zieke bomen zijn onderdeel van een rij monumentale kastanjes. De zieke boom in de Kastanjestraat wordt op dinsdag 11 juni gekapt, de boom bij de Grote Kerk op donderdag 13 juni.

Grote Kerkplein

De kap van de kastanje op het Grote Kerkplein staat los van de plannen voor de herinrichting van de Grote Kerk tot Academiehuis. De rij monumentale bomen zou het zicht op de zuidelijke entree belemmeren. Dit voorjaar besloten burgemeester en wethouders dat kap van de bomen niet nodig was voor het verbeteren van het zicht op de entree, de bomen konden worden ingepast in het ontwerp.

De bomen op het Grote Kerkplein waren eerder met succes, met warmte, behandeld tegen de kastanjebloedingsziekte. Sindsdien worden de bomen drie keer per jaar gecontroleerd. Bij een controle dit voorjaar bleek dat de boom last heeft van de kogelhoutskoolzwam. Deze zwam heeft de stam van de boom aangetast, waardoor de bast loslaat. De conditie van de boom was al sterk verminderd door de kastanjebloedingsziekte, wat nog verder versterkt is door de droogte van 2018.

Uit een recente stabiliteitsproef is gebleken dat er gevaar is op omwaaien of omvallen van de boom. Daarom moet de boom op korte termijn gekapt worden. Er zal niet meteen een nieuwe boom op dezelfde plek teruggeplant worden. De eventuele herplant wordt meegenomen in het totaalplan voor de herinrichting van het Grote Kerkplein en Luttekestraat.

Kastanjestraat

Ook in de Kastanjestraat staat een rij monumentale kastanjebomen. Een ervan is met succes behandeld tegen kastanjebloedingsziekte, drie andere bomen waren daarvoor al te ziek. Een van de bomen is zo ver aangetast dat er een verhoogd risico is dat de takken en/of de stam afbreken. Deze boom moet daarom zo snel mogelijk gekapt worden. Twee andere bomen in de rij zijn aangetast, maar kunnen vooralsnog blijven staan. Door gerichte snoei worden de slechte delen verwijderd en kunnen de bomen naar verwachting nog een aantal jaren blijven leven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button