BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Station Zwolle 17 dagen op slot in de richtingen Amersfoort, Kampen en Lelystad

6-22 juli grote spoorwerkzaamheden Zwolle

Zwolle – Reizigers voor station Zwolle krijgen deze zomer wederom te maken met een grote spoorafsluiting. Van zaterdag 6 tot en met maandag 22 juli wordt er gewerkt aan de sporen aan de westzijde van het station. Hierdoor gaat het traject vanaf station Zwolle in de richtingen Amersfoort, Kampen en Lelystad voor een periode van 17 dagen op slot. De eerste twee dagen  zal ook het treinverkeer vanuit de richting Meppel en Emmen niet mogelijk zijn.


Interview ProRail Projectmanager Allart Maijers


ProRail werkt aan verbetering van het spoor bij Zwolle. Station Zwolle verbindt acht richtingen en vormt op het spoor de doorgang van de Randstad naar het Noorden. ProRail verbetert dit knooppunt en werkt aan betere en meer verbindingen met treinen (spoorvernieuwing en uitbreiding) en bussen (loop-verbindingen en de busbrug).

Wissels vervangen

Deze zomer pakt ProRail vooral de westzijde van Zwolle richting Kampen, Amersfoort en Lelystad aan met een grondige beurt. Het gaat om groot onderhoud- en vervangingswerk aan het spoor. De werkzaamheden aan het spoor bestaan uit het verwijderen en herplaatsen van wissels, spoorstaven, dwarsliggers en spoorgrind. Ook wordt de bovenleiding vernieuwd en de kabels die de wissels aansturen.

De wisselverwarming wordt aangepast van gas naar elektrisch. “Hierdoor zijn er minder storingen aan wissels als het vriest, maar ook is het duurzamer en toekomstbestendig.”, aldus ProRail. De houten dwarsliggers worden vervangen door betonnen, met een langere levensduur. Bovendien neemt spoorgeluid dankzij deze toepassing af. Naast het groot onderhoud legt ProRail ook een extra spoor aan naar het opstelterrein voor treinen in de buurt van het station.

Maatregelen voor reizigers

Deze werkzaamheden brengen hinder voor reizigers met zich mee.  Tijdens de werkzaamheden rijden er bussen in plaats van treinen. Bij ’t Harde is een extra perron gebouwd om reizigers makkelijk van trein naar bus te laten overstappen. Op station Meppel staat een extra loopbrug. Reizigers worden geadviseerd vooraf de reisplanner te raadplegen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button