EconomieNieuws uit Zwolle

WW-uitkeringen stijgen in Regio Zwolle in januari

Zwolle – Eind januari 2020 verstrekte UWV 6.617 WW-uitkeringen in Regio Zwolle. Ten opzichte van vorige maand is dit een toename van 7,6% (+468 uitkeringen). Dat is iets minder dan de landelijke stijging van 8,1%. Deze toename is gebruikelijk in januari, omdat er in de winter bijvoorbeeld minder werk is in de bouw. Ten opzichte van een jaar geleden is het aantal WW-uitkeringen lager. De daling in Regio Zwolle is 14,2%, oftewel 1.092 uitkeringen. Deze afname is groter dan de landelijke daling het afgelopen jaar (-13,5%).*

Uitgelicht: steeds meer 60-plussers op de werkvloer

Er zijn steeds meer 60-plussers aan het werk. Dit komt doordat de bevolking ouder wordt en doordat  steeds minder mensen vervroegd uittreden. Deze ontwikkeling heeft duidelijke gevolgen voor de arbeidsmarkt. Op een gegeven moment gaan deze werknemers met pensioen. Hierdoor kunnen vacatures en personeelstekorten toenemen. Bovendien groeit het belang van aandacht voor vitaliteit van medewerkers, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl te stimuleren en werken afwisselend te maken.

In de drie regio’s van Overijssel en Gelderland Noord is gemiddeld zeven procent van de werknemers 60 jaar of ouder. Dit kan de komende jaren leiden tot vervanging van 54.000 werknemers die in deze regio’s wonen; gemiddeld 9.000 per jaar. De vergrijzing speelt in sommige sectoren sterker dan in andere sectoren. In zorg & welzijn en industrie is het aantal werknemers van 60 jaar en ouder het grootst. Dit komt deels doordat er veel mensen in deze sectoren werken. De sectoren overheid en onderwijs krijgen te maken met een relatief grote uitstroom van werknemers. Hier zijn de aantallen 60-plussers weliswaar kleiner, maar vormen zij een relatief groot aandeel. Eén op de negen werknemers in deze twee sectoren is namelijk 60-plus. In de zorg & welzijn is dit één op de dertien en in de industrie één op de veertien.

Op dit moment is gemiddeld twintig procent van de WW’ers in de drie regio’s 60 jaar of ouder. Het aandeel 60-plussers in de WW-uitkeringen is dus veel groter dan hun aandeel bij de werknemers. Dit hangt samen met de vaak langere WW-rechten die 60-plussers hebben opgebouwd. Bovendien verliezen zij over het algemeen minder snel hun baan dan jongere werknemers, maar als dat gebeurt komen ze moeilijker weer aan het werk. En daarmee minder snel uit de WW-uitkering.

Toch zijn er ook 60-plussers die wel aan het werk komen, zoals een werkzoekende van 62 jaar. Hij verloor zijn baan als manager. Na een informatiebijeenkomst van Van Welten en UWV startte hij een opleiding tot CDD-specialist. Hij werkt nu bij een bank aan de bestrijding van fraude, witwassen en terrorismefinanciering. UWV helpt niet alleen individuen aan werk, maar ook grotere groepen mensen tegelijk. Zo volgden meerdere 60-plussers met succes via UWV een opleiding tot chauffeur bij opleider Vrachtbaan. Zij werken met een baangarantie van twee jaar bij een transportbedrijf voor een horeca groothandel in Deventer.

Meer informatie over de arbeidsmarkt vindt u hier.

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button