EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Wooncorporaties mogen niet oneindig woningen toewijzen

Zwolle – Om woningen toe te wijzen, mogen corporaties slechts 7,5% van hun woningen vrij inzetten. Dat staat in een informatienota die wethouder Ed Anker stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Volgens de toewijzingsregels voor de sociale huursector moesten corporaties tot en met 2021 minimaal 80% van hun sociale woningen (DAEB) toewijzen aan mensen met een inkomen tot €40.024,- (prijspeil 2021). Maximaal 10% mocht naar huishoudens met een (laag) middeninkomen tot €44.655,- (prijspeil 2021) en maximaal 10% mocht vrij worden toegewezen.

Vanaf 1 januari 2022 moeten corporaties 92,5% van de woningen toewijzen aan de ‘sociale’ doelgroep.
Dat zijn in 2022 eenpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met € 40.765,- of meerpersoonshuishoudens met een inkomen tot en met € 45.014,-. De ‘tussencategorie’ voor mensen met een (laag) middeninkomen is verdwenen.

Extra toewijzingsruimte

Corporaties mogen in principe dus nog maar 7,5% vrij toewijzen. Dit percentage van 7,5% mag echter worden verhoogd naar maximaal 15% als de corporatie hierover vooraf afspraken maakt met de gemeente en huurdersorganisatie. Woonzorg Nederland en gemeente Zwolle hebben meerjarige prestatieafspraken afgesloten voor de periode 2020-2024. Daarom heeft Woonzorg een allonge opgesteld om verruiming van de vrije toewijzingsruimte naar 85% mogelijk te kunnen maken.

De extra toewijzingsruimte biedt in wooncomplexen, waar dat nodig is, meer sturing op de woningtoewijzing in het kader van leefbaarheid. Hiermee kunnen wooncomplexen waarbij de leefbaarheid onder druk staat, weer vitaal worden gemaakt. Ook is het van belang om de leefbaarheid in wooncomplexen in de toekomst niet te laten verslechteren.

Er is tussen de corporaties en de gemeente gesproken over diverse onderwerpen, zoals langer thuiswonen, zorggeschikte woningen en woonomgevingen en vergrijzing. Of de groei van het aantal huishoudens. Over de inflatie en betaalbaarheid, gemeenschapsvorming, leefbaarheid, zorgvraag en voorkomen van overlast en mogelijke uitzonderingen op verdeelregels daartoe. En over verduurzamingsplannen en voorlichtingsinitiatieven, en deelname aan gezamenlijke projecten zoals brandveiligheid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button