Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Windesheim maakt live verbinding met NASA

Tweedaags ‘SDG Generation'– evenement; gericht op duurzame doelen VN

Zwolle – Ligt de toekomst in de ruimte? Hogeschool Windesheim maakt op vrijdag 14 juni live verbinding met NASA tijdens het tweedaagse ‘SDG Generation’– evenement, gericht op de duurzame doelen van de Verenigde Naties.

NASA

Tijdens deze unieke live verbinding, vertelt Fernando Abilleira, Mission Design & Navigation Manager van de ‘Mission Mars 2020’ over de uitdagingen van het landen op Mars. Om 17:00 uur maakt Windesheim live verbinding met het NASA Jet Propulsion Laboratory, waar ze hard werken aan de laatste voorbereidingen voordat de rover naar Mars wordt gelanceerd.

Leven op Mars?

‘Mars 2020’ is een missie van de NASA waarbij een rover onderzoek doet naar de geologische bodemprocessen op de planeet. Er wordt gekeken naar de geschiedenis van Mars, inclusief de mogelijkheid dat er vroeger leven op de planeet is geweest. Abilleira zal vooral ingaan op het proces achter de missie en de verschillende samenwerkingsverbanden die nodig zijn om de missie succesvol uit te voeren.

SDG-evenement 13 en 14 juni

Naast de live verbinding met de NASA, zijn er tijdens het evenement diverse activiteiten en sprekers, verdeeld over twee dagen. Zo staan onder andere de Amerikaanse comedian Greg Saphiro en internationaal Ted Talk-spreekster Kaouthar Darmoni op het programma. Het ‘SDG Generation’-evenement wordt georganiseerd door het Windesheim Honours College en richt zich op de Sustainable Development Goals (in het Nederlands: duurzame ontwikkelingsdoelen). De SDG’s zijn een opvolger van de millenniumdoelen en moeten een einde maken aan onder andere armoede, ongelijkheid en klimaatverandering voor 2030.

Duurzame doelen

De doelstellingen worden breed gedragen in de regio Zwolle. Acht mbo- en hbo-scholen in de regio Zwolle – verenigd in de Zwolse8 – zullen tijdens het event de officiële VN SDG-Charter tekenen, waarmee zij deze duurzaamheidsdoelen stevig verankeren in hun onderwijs- en onderzoekprogramma’s.

Petitie

Het Honours College is van mening dat er nog een extra ontwikkelingsdoel, gericht op de ruimte, zou moeten komen en is daarom een petitie gestart. ‘Naast de bestaande SDG 14 ‘leven onder water’ en SDG 15 ‘leven op land’ missen we een SDG die opkomt voor het duurzaam omgaan met de ruimte,’ vertelt María Garcia Alvarez, coördinator Value Creators. Het ultieme doel van de petitie is de toevoeging van ‘Life in Space’ als achttiende SDG.’

Gerelateerde artikelen

Back to top button