KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiek & OpinieWonen

Weer veel woningen toegevoegd in 2023

Zwolle – Er is in 2023 hard gewerkt om zoveel mogelijk nieuwe woningen toe te voegen aan de stad. Met maar
liefst 764 woningen is dit, ondanks de moeilijke markt en oplopende rentekosten, goed gelukt. Dat blijkt uit een brief die wethouder Dorrit de Jong stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

De nieuwe woningen zijn verdeeld over een divers aantal projecten, woontypes en prijsklassen. Door strakke regie van alle betrokken partners is het gelukt woningen die de gemeente in 2024 had verwacht al in 2023 op te leveren. Hierdoor zijn er 167 meer woningen opgeleverd in 2023. De belangrijkste focus van het afgelopen jaar en voor de komende jaren is de voortgang en continuïteit in de woningbouwproductie, betaalbaarheid en het benutten van de bestaande voorraad.

Deze gegevens worden ieder jaar verwerkt in de Woonbrief, met vooruitblik en evaluatie. Deze brief voor 2023 is nu beschikbaar voor de gemeenteraad. De Woonbrief besteedt onder andere aandacht aan het Blijven Bouwen: Zwols actieplan Woningbouw, Flexwonen, de huisvesting van aandachtsgroepen en de nieuwe vastgestelde Prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersorganisaties voor de periode 2024-2027. In de Woonbrief staat de prijsindexering voor 2024 en nieuw is aandacht aan de huurontwikkelingen in de vrije sector.

Toekomst

Net als in de rest van Nederland verwacht het college dat in Zwolle de komende jaren minder nieuwe woningen opgeleverd worden dan gepland. Door hoge bouw- en financieringskosten, onzekerheid over huurregulering en
onzekerheid op de koopmarkt, stagneren ontwikkelingen en staat de programmering onder druk. Door deze factoren is het aantal vergunde nieuwbouwwoningen afgelopen jaren afgenomen. Dit aantal is een indicator voor de bouw in de nabije toekomst, die naar verwachting dus weer iets zal afnemen. En dat terwijl we zien dat Zwolle een hoge vraag naar (betaalbare) woningen blijft houden.

 

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button