BoekenBoeken
Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Vrouwen eisen hun plek op in Zwolse straten: Rembrandt maakt plaats voor Colette Berends

Zwolle – Donderdagavond hebben Maria Milatz, Colette Berends, Gesina ter Borch en Maria van Antwerpen allemaal hun eigen straat gekregen, dankzij de Doegroep ‘Meer vrouw in de stad’. Zo werd de Rembrandtlaan omgedoopt tot Colette Berendsstraat. De actiegroep vindt dat er niet genoeg straten zijn vernoemd naar vrouwen.

Op de vooravond van Internationale Vrouwendag beplakten de vrouwen van de Doegroep straatnamenbordjes met stickers van hun Zwolse heldinnen. “Als stad laten we door middel van standbeelden en straatnamen zien wie we belangrijk vinden, wie we willen herdenken. Aangezien dit vooral mannen zijn is de boodschap duidelijk: mannen worden belangrijker geacht dan vrouwen. En dat terwijl Zwolle door de eeuwen heen talloze inspirerende vrouwelijke auteurs, kunstenaars, bestuurders, sporters en feministes heeft gekend.” aldus de Doegroep.

We hebben niks tegen de mannen, maar de vrouwen verdienen eigenlijk ook wel een podium hier in het straatbeeld in Zwolle.

 

Podium voor vrouwen

Sanne Huiskamp van de Doegroep is er heel duidelijk in: “In het straatbeeld zijn eigenlijk heel weinig vrouwenbordjes of vrouwennamen te zien. Een op tien zelfs hier in Zwolle. We hebben niks tegen de mannen, maar de vrouwen verdienen eigenlijk ook wel een podium hier in het straatbeeld in Zwolle.”

Slechts 10 % vrouwelijke straatnamen

In Nederland is 88% van straten met een personennaam vernoemd naar een man en slechts 12% naar vrouw. In Zwolle ligt dit percentage voor vrouwen nóg lager, namelijk op iets minder dan 10%! Hoewel in Zwolle-Zuid een klein ‘vrouwenbuurtje’ te vinden is, kent de stad nauwelijks vrouwenstraten.

De actie is een initiatief van de Doetank ‘Meer vrouw in de stad’. Zij werken aan de uitvoering van het gelijknamige Manifest dat zij in 2022 aan de gemeenteraad van Zwolle overhandigden.

Deze vrouwen kregen een straatnaambordje: Maria Milatz was een veelzijdige feministische figuur in Zwolle. Als heilgymnaste behandelde ze diverse aandoeningen en bood ze onderdak aan vrouwen in nood. Ze was ook actief in de damesgymnastiekvereniging en streed voor vrouwenkiesrecht en comfortabele kleding. Gesina ter Borch, een getalenteerde tekenares en aquarelliste, legde het dagelijkse leven in Zwolle vast. Maria van Antwerpen, een travestiet en soldaat, trouwde twee keer met een vrouw. Marie Loke was een vooraanstaande feminist en de eerste vrouwelijke lector van Nederland. Hermance Löhnis was de eerste directrice van de Zwolse bibliotheek en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Volksuniversiteit Zwolle. Colette Berends was een bekende kunstenaar en transgender, die pionierde op het gebied van geslachtsverandering en textielkunst.

BoekenBoeken

Gerelateerde artikelen

Back to top button