Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Orkest De Bazuin speelt op grote hoogte

Zwolle – Op 15 oktober zal Harmonieorkest De Bazuin Zwolle een unieke uitvoering geven op het panoramadak van het Academiehuis. Als afsluiting van 24 uur Hanze spelen de muzikanten om 11:50-12:00 het muziekstuk ‘The Saint and the City’ van componist Jacob de Haan.

Panorama Hanze

Sinds juni 2023 is in de experience Panorama Hanze het dak van Academiehuis de Grote Kerk te beklimmen. Op een 38 meter hoog platform hebben bezoekers een bijzonder uitzicht over de stad Zwolle. Dit sluit aan bij het Hanzejaar, dat de stad viert op verschillende momenten in het jaar 2023. In het weekend van 14 op 15 oktober zijn er tijdens ‘24 uur Hanze’ diverse culturele activiteiten.

De Bazuin

Harmonieorkest De Bazuin bestaat uit een projectorkest en een concertorkest van zo’n 50 leden, die door het jaar regelmatig optreden in Zwolle en omgeving.

Het Hanzejaar komt als een mooie aanleiding een muzikale ode te brengen aan de stad en haar patroonheilige, Sint Michaël. “Dat we dit op het panoramadak kunnen doen is natuurlijk fantastisch”, aldus dirigent Römanö Mediati.

The Saint and the City

Componist Jacob de Haan schreef het stuk ‘The Saint and the City’ in 2003 op verzoek van De Bazuin, en hij baseerde zich hiervoor op een stadsmythe. Volgens dit verhaal werd Zwolle lang geleden bedreigd door een draak, totdat aartsengel Sint Michaël de draak versloeg. Sindsdien geldt Michaël als beschermheilige van de stad Zwolle.

In het muziekstuk wordt dit heldenverhaal uitgedrukt. Extra bijzonder is dat Jacob de Haan ook bij een van de repetities van De Bazuin aanwezig is.

Het optreden van De Bazuin begint stipt om 11:50. Publiek is welkom om dit vanaf beneden te beluisteren.

Gerelateerde artikelen

Back to top button