Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVervoerVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Station Zwolle vol met treinspotters voor afscheidsrit 1700-serie

Zwolle – Het was een feestelijk afscheid op station Zwolle, waar zondagmorgen de laatste rit van de locomotiefserie 1700 een stop maakte. De 1700-serie, die sinds 1991 dienst deed bij NS International, werd met een speciale excursie uitgezwaaid door tientallen treinliefhebbers.

Een kleine groep liefhebbers mocht ook mee. Vooraf hadden ze een speciaal treinkaartje gekocht voor het symbolische bedrag van 1 euro. Die liefhebbers kwamen echt overal vandaag. Van Roermond en Arnhem tot aan Leeuwarden. Ze hadden de fotocamera bij de hand en zelfs mascottes als een pinguïn gingen mee in de trein. Maar niet voordat er vooraf uitgebreid selfies waren gemaakt met de 1700 loc en trein die ook nog eens een speciale afscheidstour opdruk had gekregen.

De afscheidsrit begon en eindigde in Amersfoort. Onderweg stopte de trein in Zwolle en Deventer, waar reizigers konden instappen. In Olst was er een fotostop en in Rotterdam een speciale fotostop waar ook locs uit de 1600-, 1700- en 1800-series waren opgesteld.

Deutsche Bahn IC Berlijn denderde regelmatig over het spoor bij Zwolle

De 1700-serie was een veelzijdige locomotief, die zowel binnenlandse als internationale treinen kon trekken. Zo zagen we op het spoor bij Zwolle (Zwolle-Zuid) af en toe  de 1700 serie voorbij komen met een hele reeks aan Deutsche Bahn rijtuigen erachter. Het ging om de internationale trein tussen Amsterdam en Berlijn waarvoor de 1700 de trekkracht verzorgde.

Ook reed de locomotief op internationale nachttreinen naar bijvoorbeeld Brussel en Parijs. In Nederland werd de 1700 onder andere ingezet op bepaalde intercity`s trajecten. In totaal zijn er 81 exemplaren gebouwd, waarvan er nog 67 in dienst waren.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button