Kunst & CultuurNieuws uit KampenNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

Video: oud-Zwollenaar Roy en oud-Kampenaar Marcel schitteren in Pretty Woman

Zwolle – Pretty Woman met Julia Robberts en Richard Gere. Het was een kaskraker in de jaren negentig. Sinds kort kun je in het Beatrix Theater in Utrecht de musical-versie bekijken. Het leuke is dat in de musical twee regionale sterren schitteren: Roy van Iersel, een oud-Zwollenaar, en Marcel Visscher, een oud-Kampenaar. In een exclusief interview delen ze hun ervaringen met de voorstelling, hun rollen, en hun band met de regio waar ze zijn opgegroeid.

Zondag 8 oktober beleefde Pretty Woman, als musical de première in Nederland, in het Beatrix Theater Utrecht. De musical wordt voor het eerst uitgebracht in Nederland, na successen in o.a. de VS, West-End, Hamburg, Barcelona en Milaan. De hoofdrollen in deze Nederlandse versie worden vertolkt door Shanna Slaap en Jan Kooijman. Het verhaal De nieuwe musical is gebaseerd op de iconische film en vertelt het verhaal van succesvolle, keiharde zakenman Edward die escortdame Vivian meeneemt naar zijn hotel. Het lijkt een simpele deal voor één avond. Hij is zo van haar gecharmeerd, dat hij haar meeneemt naar een aantal zakelijke events. De eerlijke Vivian en meedogenloze Edward – ze leren elkaar én zichzelf in die paar dagen goed kennen. Ze worden verliefd, maar een relatie tussen de twee ogenschijnlijke tegenpolen lijkt door hun verschillende levens onmogelijk…
Operascène Musical Pretty Woman – © William Rutten

Interview met Roy van Iersel

Welke rol speel je vandaag in de musical Pretty Woman?

Roy: Vandaag speel ik mijn eigen rol, David Morse, ik dans en zing daarnaast in het ensemble en ik heb vandaag een première want ik ga Alfredo doen, dat is de operazanger van het stuk.

David Morse, kun je uitleggen wat die rol precies inhoudt?

Roy: Voor de mensen die de film kennen:  David Morse is de zoon van de zakenman van de scheepswerf Morse industry. David wil graag zijn bedrijf redden want het is noodlijdend, maar Edward wil het bedrijf van David  verkopen. “Maar daar ga ik een stokje voor steken.”

Wat vind je dan zo leuk aan jouw rol?

Roy: Ik vind het heel leuk aan David Morse dat hij goedhart is. Hij gelooft in het goede in mensen, het gaat hee niet om geld, hij wil de banen redden van mensen in zijn fabriek. Hij heeft het hart op de goede plek. Daar hou ik ook van. Van fijne dingen in het leven waar je een goed gevoel van krijgt.

Dit is na een onderbreking een nieuwe start van je musical-carrière. Hoe voelt dat?

Roy: Het voelt als een hele geweldige nieuwe start. Ik heb in de fabriek mogen werken, net als David Morse. Dus ik heb een hele goede achtergrond nu om mijn rol ook in te vullen. Ik heb het normale bedrijfsleven mogen ontdekken. En nu mag ik weer terug naar de plek waar ik eigenlijk ben begonnen. Als kind van veertien jaar stond ik al in de musical Elisabeth en nu ga ik weer lekker vooruit. Ik hoor hier gewoon thuis en hier blijf ik ook. Ik ga mijn best doen om nu een mooie carrière op te zetten.

Je woont niet meer in Zwolle, maar je bent er wel opgegroeid?

Roy: Ik woon niet meer in Zwolle, ‘Zwollywood’. Maar ik ben echt bijna wekelijks in Zwolle, mijn hele familie woont er nog. Mijn moeder, mijn zusjes, ik kom er echt heel veel. Ik ben dol op Zwolle. Ik ben er opgegroeid tot mijn zeventiende.

Dat is ook op school gezeten, op welk school zat je?

Roy: Ik zat op het Thorbecke Scholengemeenschap, daar heb ik mijn middelbare school gedaan. Ik ben begonnen bij de Ichtus, de Christelijke Ichtus-school: ‘Wij zijn de kinderen van de EIchtes. We gaan met plezier naar onze school.

Hoe ben je bij het theater terecht gekomen? 

Roy: Toen ik op het Thorbecke zat wilde ik al in het theater, maar toen mocht het nog niet. Want ik was 16 geloof ik en je mocht vanaf je 18e pas naar de grote opleidingen. Ik heb toen eerst nog een jaar fitness gedaan, maar daarna ben ik al naar Amsterdam gegaan. Ik ben toen gelijk begonnen aan de Lucia Marthas dansacademie.


Interview met Marcel Visscher

Welke rol speel je vanavond? 

Marcel: Ik zou op voor de rol van Stucky, dat is de advocaat in de voorstelling, maar er zijn nogal wat zieken vandaag. Dus wij hebben weer iets terug moeten draaien en nu ben ik gewoon weer op mijn eigen plek. Wat ook fantastisch is om te doen. Waarschijnlijk ga ik volgende week de rol van Stucky spelen. Gisteren had ik ook een première van Alfredo, de operaman. Dus het zijn wel even drukke tijden allemaal momenteel. Vanavond speel ik gewoon mijn ensemble plek. Ik ben dan een hele stoere agent in het begin en ik speel één van de jongens in de bar. Dus ik doe allerlei plekken.

Je speelt ook wel eens de Happy Man, wat is dat voor een rol? 

Marcel: Dat is eigenlijk de verteller in het stuk die iedereen uitnodigt om mee te gaan op dit avontuur. Hij verandert dan ook tijdens de voorstelling in Thompson. Dat is de manager van het hotel. En hij verandert ook in Hollister. Dat is weer de eigenaar van de winkel. Dus hij heeft verschillende rollen in het stuk. En dat is dus de happy man.

Stucky is de advocaat en vriend van de zakenman Edward Lewis

Marcel: Ja klopt, hij is een beetje de bad guy in het geheel. Hij is ontzettend belust op geld. Een beetje een vilein type.

Vind je dat leuk, zo’n vilein type spelen? 

Marcel: Ja, ik zit meestal in de positieve rollen. De rol van Stucky is best wel weer de andere kant. Het is heel leuk om te onderzoeken hoe je ook die andere kant van jezelf kunt opzoeken,  want dat zit natuurlijk in iedereen.

Je komt oorspronkelijk uit Kampen? 

Marcel: Ja, ik heb daar mijn gewoon lagere school gedaan en het VWO. Toen ik 18 was ben ik gaan studeren in Tilburg, ik heb daar de opleiding gevolgd. En daarna naar Amsterdam gegaan. Ik woon nu in Wormerveer in de Zaanstreek. Daar woon ik al een hele tijd en dat gaat hartstikke goed. Maar ik ben ook regelmatig te vinden in Kampen. Ik doe daar projecten in de Stadsgehoorzaal. Ik heb daar ook veel regie daar gedaan en meegespeeld in voorstellingen. Ik ben nog steeds heel erg verbonden met Kampen. Als ik daar ben, dan kom ik altijd weer even thuis. Het is altijd een heel fijn gevoel om daar te zijn. Het laad me echt een beetje op, dus dat is heel prettig.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button