Gemeenteraadsverkiezingen 2018Politiek & OpinieVoorpagina

Video – Meest genoemde voorkeurscoalitie Zwolle: ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht en VVD

Alle partijen willen werken aan groener Zwolle

Zwolle – Vanmiddag kwamen 39 raadsleden naar het Stadhuis om hun benoeming te aanvaarden. Ruth Stoorvogel, Hans Wijnen en Arjan Spaans waren daarvan de opvallendste. Stoorvogel (CU) schoof dankzij voorkeursstemmen zover op, op de kandidatenlijst dat zij de plaats inneemt van de nummer 7, Job Looijinga. Hans Wijnen (VVD) en Arjan Spaans (CDA) dreigden ook hun plaats in te moeten leveren doordat respectievelijk René de Heer en Harald van Vilsteren een groot aantal voorkeursstemmen behaalden. Maar zij bedankten beiden voor een plaats in de raad. De Heer wil heel graag door als wethouder en Van Vilsteren kan – aldus lijsttrekker Jan Nabers – in een fractie van 4 personen zijn bedrijf en gezin niet op een goede manier combineren met het raadslidschap. Van Vilsteren wordt wél lid van de steunfractie van het CDA.

Een noviteit bij de Zwolse verkiezingen is het ‘duidingsdebat’. In dit officieuze gesprek kijken alle lijsttrekkers terug op de uitslagen en blikken al vooruit op de coalitieperiode en welke boodschap zij lezen in de uitslag. De partijen kwamen van klein naar groot aan bod. Iedereen nam natuurlijk de gelegenheid te baat om de winnaars van de verkiezingen te feliciteren en de verliezers een hart onder de riem te steken.

Uit het duidingsdebat werd duidelijk dat alle partijen willen gaan werken aan een groener Zwolle. Thom van Campen van de VVD riep daarbij op om vooral te kijken naar de overeenkomsten. Want hoewel alle partijen dus willen vergroenen, liggen er juist op dat dossier ook grote verschillen. Swollwacht ging de verkiezing in met de stelling dat er ‘In Zwolle geen Windmolens komen’. Terwijl GroenLinks en de CU lieten optekenen dat Zwolle niet zonder diezelfde windmolens zou kunnen. Overduidelijk werden de eerste openingen voor de coalitie onderhandelingen al gezocht. William Dogger (Swollwacht) en Sylvana Rikkert (GroenLinks) noemden de windmolens helemaal niet. En Gerdien Rots (CU) had het over ‘vergroenen met niet zondermeer windmolens’.

Formatie-proces

De lijstrekkers lieten ook weten hoe zíj vinden dat het formatieproces moet worden gestart. Unaniem wijzen ze de ChristenUnie aan als de partij die de eerste stappen moet zetten. Ook vinden ze allemaal dat zeker de winnaars een plaats aan de onderhandelingstafel verdienen. De combinatie ChristenUnie, GroenLinks, Swollwacht (samen goed voor 20 van de 39 zetels) moet daarbij – volgens de meesten — dus de basis worden. Eventueel aangevuld met de VVD, die als enige zittende coalitiepartij een hoger percentage stemmers trok en dus ook als winnaar gezien kan worden.

Wij zijn er klaar voor om de stad te besturen! Zowel de tegen- als de voorgeluiden op gevoelige dossiers moeten hun weerslag krijgen in het nieuwe coalitie-akkoord. William Dogger – Swollwacht

Behalve de SP – die van 5 zetels terugviel naar 2 – hielden alle partijen de optie open om – indien gewenst – mee te praten aan de coalitietafel. Zowel D66 als de PvdA – beide verliezende partijen – wezen erop dat ze zich altijd constructief hadden opgesteld en dat ook in de toekomst zeker zullen doen. Eefke Meijerink – lijsttrekker PvdA – zei voor het debat daarover: “We wachten af hoe de coalitie-onderhandelingen gaan lopen. Maar we zijn nu zeker niet als eerste aan zet.” Jan Nabers (CDA) merkte op dat: “De deur altijd open staat”.

Raadsdocument

Sylvana Rikkert (GroenLinks) deed een oproep aan de raad om het formatie-proces zo open en transparant mogelijk te houden, zodat de inwoners zicht blijven houden op het formatieproces.

De boodschap van de kiezer is heel duidelijk: Het Zwolle van 2014 is niet het Zwolle van 2018. Zwolle moet bruisender én groener. Sylvana Rikkert – GroenLinks

Zij vroeg de raad om een zogenaamd raadsdocument. Daarin geven alle partijen aan wat voor hen de belangrijke punten en waarden voor een college moeten zijn. Het moet daarbij een basis worden voor het uiteindelijke coalitie-verdrag. Gerdien Rots, als lijstrekker van de CU degene die in eerste instantie de formatie zal leiden, reageerde in haar verklaring : “We gaan nu de formatieperiode in. Daarin gaan we met elkaar in gesprek. In welke vorm zien we nog wel.”

De raad is in zetels dichter naar elkaar toegegroeid. De kiezer zegt daarmee dat ze willen dat we nog meer samenwerken in de raad en het bestuur. Gerdien Rots- ChristenUnie

De eerste verkennende gesprekken hebben al plaatsgevonden. Vanaf volgende week zullen de partijen volop in gesprek gaan om zo snel mogelijk een coalitie te vormen. Dat het lastig wordt staat daarbij wel vast. Hoewel er op veel vlakken overeenstemming lijkt te zijn tussen de winnende partijen zijn er toch ook grote onderlinge verschillen op belangrijke dossiers (wel of geen windmolens; wel of geen koopzondagen).

De oude raad neemt aanstaande maandag afscheid. De nieuwe raad wordt komende donderdag dan officieel geïnstalleerd.

Gerelateerde artikelen

Back to top button