Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – Ideeënwedstrijd over een nieuwe Grote Kerk-toren in Zwolle ontlokt creatieve voorstellen

Zwolle – De Grote Kerk in Zwolle, ooit gekroond met een majestueuze toren van 113,5 meter hoog, heeft al eeuwenlang het stadsbeeld gedomineerd. Na de verwoestende blikseminslag in 1682, die de toren fataal werd, werd de kerk echter torenloos. Dit gemis heeft nu aangezet tot actie, wat resulteerde in een ideeënwedstrijd uitgeschreven door Academiehuis De Grote Kerk.

Coby Zandbergen, directeur van Academiehuis Grote Kerk, sprak enthousiast over de inzendingen: “De wedstrijd trok zestig diverse inzendingen, variërend van fysieke torens tot meer vluchtige concepten zoals lichtprojecties,” merkte ze op.

Drones (vanaf 1 minuut 40)

Eén opvallend voorstel kwam van Tim Versteegh van Versteegh Hofman Architecten, die een toren voorstelde die met drones wordt gecreëerd. Dit spectaculaire idee zou op 29 september 2024, de dag van aartsengel Michael, de lucht boven Zwolle moeten verlichten. “We hebben een idee om de drones op te laten stijgen in het Engelse werk” vertelt Tim, “Dan het Engelenpad af te laten zwalken en dan uiteindelijk de toren te laten vormen op de plek waar die ooit heeft gestaan.” Het gaat om drones die, in het donker, blauw licht afgeven. “Het lijkt ons ontzettend gaaf als Zwolle nog één keer uit zou lopen om de toren te aanschouwen.”, besluit de architect.

Windesheim Bouwkunde (vanaf 4 minuut 19)

Een andere winnende inzending, gekozen door het Torenberaad, betrof een ontwerp van studenten dat de geschiedenis van de kerk en de omgeving integreerde. Dit ontwerp, dat de rivier en de bliksemschicht symboliseert, streeft naar een toren van vergelijkbare hoogte als voorheen. De twee studenten van Windesheim wonnen er een aanmoedigingsprijs ter waarde van 500 euro mee.

NEMO 2.0 (vanaf 5 minuut 11)

Naast deze creatieve voorstellen waren er ook meer functionele ontwerpen, zoals die van het architectenbureau 19 het Atelier, dat een gelaagde toren voorstelde met een groen wandelpad. “Je loopt over een groen wandelpad naar boven langs het NEMO bijvoorbeeld. NEMO 2.0, een soort kenniscentrum voor de jeugd in Zwolle” weet Ruben Klinkeberg van 9 Het Atelier uit Zwolle te vertellen. Er Zouden zelfs commerciële ruimtes in de toren kunnen komen én het Fraterhuis filmtheater in het souterrain met een ondergrondse verbinding.

Om te beginnen, ik geloof erin dat het kan en ik geloof er ook in dat het moet. Ik denk dat deze kerk, zo op deze centrale plek in de stad, echt dat markeringspunt nodig heeft. Coby Zandbergen, Academiehuis Grote Kerk

 

Volop ideeën dus, maar hoe gaat het nu verder. Kan zoiets gerealiseerd worden? Coby Zandbergen: “Om te beginnen, ik geloof erin dat het kan en ik geloof er ook in dat het moet. Ik denk dat deze kerk, zo op deze centrale plek in de stad, echt dat markeringspunt nodig heeft.” Volgens de directeur zou een serieuze ontwerpwedstrijd met een specifieke uitvraag een vervolgstap kunnen zijn. Een andere mogelijkheid is om te kijken naar de mogelijkheden van de nu ingezonden ontwerpen. “Dan komen we natuurlijk in de wereld van de systemen, van de vergunningen, van de procedures. De ideeën zijn er, en de wil om er wat mee te doen is er ook. Ik denk dat de stad het echt nodig heeft.”, besluit ze.

Tim Versteegh over het Drones project om de toren nog één keer te laten zien.
De ACTAGON van de families Jutten, Hallman en Hartzema. De OCATGON voegt een nieuwe betekenislaag toe aan de stad
Sjoerd Feenstra, stadsbouwmeester, ontvangt eerste exemplaar van gebundelde inzendingen
Winnende studentenontwerp

Gerelateerde artikelen

Back to top button