Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVideo NieuwsVoorpagina

VIDEO – ‘Geestdrift & Verzet’ sluit af met een knal; einde van een zomer vol hoorspelplezier in de Schepenzaal #Hanzejaar

Hoe de burgemeesters van Zwolle en Kampen 'ruzieden' in de Hanzetijd

Zwolle – De Hanzezomer met de mooie audiotour in de Schepenzaal in Zwolle is ten einde gekomen . Afgelopen zondag werd het verhaal voor de laatste keer live gebracht als het hoorspel “Geestdrift en Verzet” in de Schepenzaal in Zwolle.

De voorstelling, gemaakt door cultuurmakers Rob Bults en Peter Vader, vertelde over twee belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Zwolle als Hanzestad: het Schot op Brugge en de Hanzevergadering.

Het hoorspel was deze zomer te beluisteren als audiotour in de Schepenzaal, waar talloze toeristen en Zwollenaren hebben genoten van de humoristische, dramatische en avontuurlijke verhalen.

Wil je ook nog even meegenieten? Bekijk dan de video waarin een aantal fragmenten naar voren komen.

Geestdrift & Verzet: twee verhalen vol humor, drama en avontuur over het Schot op Brugge en de Hanzevergadering. Peter Vader en Rob Bults namen je mee naar de tijd dat Zwolle een belangrijke rol speelde in het Hanzeverbond. In het Schot op Brugge vertelden Peter en Rob over een bijzondere belasting om het Hanzekantoor van Brugge te versterken en de hevige protesten van Zwolle en de IJsselsteden tegen deze maatregel. Met de Hanzevergadering duikte je in een voorval dat plaatsvond in 1530 waar Zwolle en Kampen ruzie maken over hun plaats in de rangorde. Tijdens de voorstelling ontdekte je hoe deze rivaliteit werd opgelost en welke rol andere Hanzesteden speelden bij het besluit.
Cultuurmaker Peter Vader
Cultuurmaker Rob Bults

Gerelateerde artikelen

Back to top button