BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

VIDEO – Eerste stalen brugdeel met Convoi Exceptionnel naar Zwolle vervoerd

Zwolle – Aan de zuidkant van het spooremplacement in Zwolle kwam in de nacht van maandag op dinsdag een groot stalen brugdeel aan. Het was eerder die avond om 9 uur vertrokken vanuit Gent in België waar het in een fabriekshal is gefabriceerd. Het stalen brugdeel is de eerste van zo’n 30 delen voor de nieuw te bouwen busbrug in Zwolle. Deze brug laat ProRail in opdracht van gemeente Zwolle bouwen. Met de busbrug kunnen begin 2019 de eerste bussen vanaf het nieuwe busstation aan de zuidzijde, over het spoor, naar het centrum rijden.

De busbrug bestaat deels uit beton en deels uit staal. De stalen delen worden voorgebouwd in het Belgische Gent door staalconstructiebedrijf Victor Buyck. Dit deel dat straks op zo’n 7 meter hoogte over de sporen loopt is 110 meter lang en het brugdek is ruim 5 meter breed.

Nauwkeurige montage

Lassers zetten de 30 delen, op het terrein van de oude NS -Loods, aan elkaar tot één geheel. Precisie is bij het monteren van groot belang, want de brug heeft een bijzondere S-vorm en moet geheel in balans op de betonnen peilers komen te liggen. In mei, in het Pinksterweekeinde, rijdt ProRail de brug over de sporen, en wordt het stalen deel op de betonnen ‘landhoofden’ aangesloten. Daarmee ligt het deel op zijn plaats.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button