Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpagina

Video – Minister Arie Slob en wethouder Jan Brink openen gerevitaliseerd TalentStad

Zwolle – TalentStad Beroepscollege en TalentStad Praktijkonderwijs hebben de laatste jaren letterlijk en figuurlijk een metamorfose ondergaan. Zowel het onderwijs als het gebouw zijn vernieuwd. Op vrijdag 19 januari werd deze mijlpaal gevierd met een officiële opening door onderwijsminister Arie Slob en onderwijswethouder Jan Brink van Zwolle.

 

Inspelend op de landelijke onderwijsontwikkelingen TalentStad de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. TalentStad Beroepscollege biedt vmbo-kaderberoepsgerichte gemengd/theoretische leerweg (KGT), vmbo-kaderberoepsgerichte leerweg (KB) en vmbo-basis beroepsgerichte leerweg (BB). In de eerste twee jaren kunnen de leerlingen met het project TIZ, Talent in zicht, ontdekken wat ze willen en waar hun talenten liggen. Elke week gaan ze vier uur in de praktijk aan de gang met steeds verschillende projecten uit de profielen die ze in de bovenbouw kunnen kiezen. De school biedt zes profielen. Het gaat om Bouw Wonen Interieur (BWI), Zorg & Welzijn (Z&W), Produceren Installeren Energie (PIE), Dienstverlening & Producten (D&P), Mobiliteit Transport (MET) en Economie & Ondernemen (E&O). Op deze manier hebben de leerlingen volop keuzemogelijkheden. Zoals de slogan luidt: ‘Start in TalentStad, eindig in je droomberoep.’

Vernieuwd gebouw

TalentStad Praktijkonderwijs is dit schooljaar verhuisd van de Sleedoornstraat naar de Blaloweg 1. Dat betekent dat beide scholen nu onder één dak gehuisvest zijn. Het gehele gebouw is vernieuwd en met een mooie, lichte inrichting, goed geoutilleerde praktijklokalen en een ruime indeling volledig toegerust voor het vernieuwde vmbo met beroepsgerichte vakken. De huisvesting biedt nieuwe uitdagingen voor de leerlingen van TalentStad Praktijkonderwijs. Ook zij krijgen met TIZ, Talent in zicht, de mogelijkheid om verschillende arbeidsbranches te ervaren. Vervolgens gaan ze steeds meer stage lopen. Uiteindelijk is het te bedoeling dat zij met een baan van school gaan. Ook is er de mogelijkheid om de mbo niveau 1-opleiding Entree te volgen.

Verbinding

De revitalisering, het vernieuwde onderwijs en de verhuizing zorgen voor een constructieve verbinding tussen beide scholen en tussen de scholen met het bedrijfsleven: de praktijk. Er is de laatste jaren hard aan de weg getimmerd om dit te bereiken.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button