Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Video – 1000ste gratis reparatie uitgevoerd in het Repair Café Stadshagen

Vrijwilligers repararen kosteloos huishoudelijke apparaten

Zwolle – Zaterdag werd de 1.000e geslaagde gratis reparatie uitgevoerd bij het  Repair Café in Stadshagen. Het ging om een mechanische pop die door de eigenaresse was meegenomen om te laten repareren.

Het Repair Café in Stadshagen is een groot succes. Het bestaat nu inmiddels zo’n drie jaar en dat betekent dat er per jaar meer dan 300 apparaten worden gerepareerd. De reparaties zijn helemaal gratis. Ze worden uitgevoerd door een groep vrijwilligers die iedere  laatste zaterdag van de maand te vinden zijn in een ruimte aan de Werkerenlaan 154.

Niet alleen Stadshagen heeft een Repair Café. Zwollenaren kunnen ook terecht voor hun reparaties in Berkum, Aa-Landen en Assendorp.

Repair Café’s Zwolle

Waarom een Repair Café?

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recyclen van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteits- verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.
Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button