Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Verslag: Debat gemeenteraad over Verstedelijkingsstrategie

Zwolle – Maandagavond 3 oktober was de Zwolse gemeenteraad in gesprek over de verstedelijkingsstrategie in de regio Zwolle. Omdat Zwolle gaat groeien is er nieuw beleid nodig hoe hieraan wordt vormgegeven. De groeiopgaven gaan om wonen, werken, klimaat, mobiliteit en nabijheid.

De verstedelijkingsstrategie maakt het mogelijk om afspraken te maken tussen Rijk en regio over de ontwikkeling van regio Zwolle. Hieraan doen 22 gemeenten mee, 4 ministeries, 4 provincies, 4 waterschappen en Rijkswaterstaat.

Bouwen voor gezinnen

De VVD maakt zich hard voor het versneld vinden van een uitleglocatie voor woningbouw in het buitengebied van Zwolle. Volgens haar zitten er meer gezinnen te wachten op een huis met tuintje dan de andere fracties denken. Ze hekelt de plannen van het college, dat nog 2 jaar onderzoek wil doen hiernaar. Volgens de wethouder kan het ook korter uitpakken dan 2 jaar, en is het onderzoek echt nodig.

Swollwacht vindt de verstedelijkingsstrategie een prachtig document. Echter maakt zij zich er zorgen over dat de stad vol komt te lopen door de inbreiding. Dat zal veel bewegingen meebrengen, en brengt de openbare ruimte in het gedrang. Wethouder Gerdien Rots zegt daarop dat de openbare ruimte juist mooier wordt. Kijk bijvoorbeeld naar het stationsplein en omgeving. Ook het verminderen van autobewegingen zorgt voor betere openbare ruimte.

Passend

De PvdA steunt breed de verstedelijkingsstrategie, en ziet dat er ruimte is voor maatwerk. De strategie past bij het eigen beleid. In 2040 moeten er 15 tot 25.000 woningen gebouwd zijn. De bodem- en wateropgave moeten daarbij leidend zijn . Mogelijke bouw komt in de Zuidzijde of Oostzijde van de stad. Ze deelt de zorg van de VVD dat dit veel tijd gaat kosten.

D66 geeft het college en de overige partijen die eraan hebben meegewerkt, complimenten. Kwaliteit en kwantiteit van de ontwikkelingen worden geborgd. Er is een feest van herkenning met het coalitieakkoord. Brede welvaart is belangrijk in de verstedelijkingsstrategie. Zuinig omgaan met ruimte vindt de partij van levensbelang. Het is nodig om te bouwen daar waar de mensen zijn, wat er weer voor zorgt dat mensen minder hoeven te reizen naar hun werk.

Warme harten

De ChristenUnie roemt de plannen onder de noemer ‘warme harten’. Daarmee kan worden aangesloten bij het bestaande. Nieuwe bouw moet het bestaande ondersteunen. Zij is blij dat klimaatadaptatie nu is verankerd in het beleid.

De SP wil zoals gebruikelijk meer sociale woningbouw en meer Openbaar Vervoer. Dit laatste is een taak van de provincie, maar door marktwerking en aanbesteding is er nu veel te weinig OV.

Reactie wethouder Gerdien Rots

De wethouder vindt het fijn dat nu de gehele raad in gesprek is over dit onderwerp. De verstedelijkingsstrategie staat al op de schouders van de vorige coalitie. Ze heeft ertoe geleid dat er in de regio goede gesprekken zijn geweest tussen de diverse betrokkenen. Drie woorden staan volgens de wethouder centraal in de strategie. Dat zijn warme harten, nabijheid en sponswerking.

Het is de bedoeling dat er meer woningen gebouwd gaan worden in de ‘warme harten’ van de stad, daar waar de mensen zijn. Nabijheid gaat over de mobiliteitstransitie en sponswerking over de klimaatadaptatie. Water moet afgevoerd worden bij een teveel en opgevangen bij een tekort.

Dat er vragen zijn over een uitleglocatie vindt de wethouder terecht. Er zijn twee zoekrichtingen: Zuidkant of Oostkant van de stad. De volgorde in de bouw is binnenstad/spoorzone/bestaande wijken/ceintuurbaan/uitleglocatie.  Dit is echter niet in steen gebeiteld. De wethouder wil ook sterk inzetten op een participatieproces met onder andere de inwoners en omwonenden.

Samenwerken met de regio is daarbij van groot belang. Er zijn regionale verschillen, maar de gemeentes kunnen elkaar versterken. Zwolle staat centraal en moet dienstbaar zijn aan de andere gemeenten.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button