Nieuws uit ZwolleVerkeerVoorpagina

Verkeersmaatregelen tijdens Halve Marathon Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 9 juni aanstaande vindt voor de zeventiende keer de Halve Marathon in Zwolle plaats. De deelnemers van de 4 Engelse Mijlen en Halve Marathon vertrekken vanuit Hanzeland naar de binnenstad om vandaaruit het parcours rondom de binnenstad en omgeving te lopen. Om de deelnemers en de toeschouwers een veilig parcours te bieden, wordt het parcours afgesloten voor verkeer. De wegafsluitingen gaan in vanaf 18.00 uur en duren tot circa 24.00 uur.

Parcours

Voor het evenement wordt het gebied binnen het parcours ‘s avonds vanaf 18.00 tot en met 24.00 uur afgesloten voor al het verkeer.
Het gebied dat is afgesloten, ligt binnen de volgende wegen en straten: Emmawijk – Burg van Roijensingel – Nieuwe Havenbrug – Kamperpoortenbrug – Pannekoekendijk – Schuttevaerkade, Burgemeester Drijbersingel – Diezerkade – Brink – Bagijnesingel – Hanekamp – Wipstrikkerallee – Leo Majorlaan – Weteringbrug – Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Schuurmanstraat – Groot Wezenland – Kerkbrugje – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat – Gasthuisplein – Oude Vismarkt – Grote Markt – Grote Kerkplein – Sassenstraat – Luttekestraat – Melkmarkt – Jufferenwal – Eekwal.

Bewoners binnen en aan het genoemde gebied die tijdens de afsluiting hun auto nodig hebben, wordt dringend verzocht vroegtijdig hun auto buiten het afgesloten gebied te parkeren.

Omleiding op borden aangegeven

Het plaatsen van afzettingsmaterieel aan het parcours rondom de binnenstad begint om 16.30 uur en kan enige verkeershinder geven. Vanaf 18.00 uur is het parcours afgesloten voor verkeer. Het verkeer wordt waar nodig omgeleid. De omleidingsroute wordt op borden en tekstkarren aangegeven.

Tijdens de Halve Marathon is een aantal woonwijken beperkt bereikbaar. Dit betreft o.a. binnenstad, Bagijneweide, Groot Wezenland en deel Wipstrik en Diezerpoort.
Assendorp/Pierik is bereikbaar via de IJsselallee – Ittersumallee – Marsweg en Diezerpoort via Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg.

Voor Wipstrik geldt dat er mogelijkheden zijn via Ceintuurbaan – Herenweg en Boerendanserdijk. De Rodetorenbrug is afgesloten voor (brom)fietsers. De brug blijft toegankelijk voor voetgangers.

Stremmingen tijdens start Halve Marathon

De 4 mijl start om 19.15 uur en de Halve marathon om 20.15 uur aan Koggelaan aan de achterzijde van het NS-station (Hanzeland). Hiervoor is de Koggelaan na de kruising met Hanzeallee – Hanzelaan tussen 16.00 en 21.00 uur voor alle verkeer gesloten.

Tijdens het opstellen en starten is ook de Hanzelaan afgesloten voor verkeer. Bezoekers aan het station, de parkeergarages Lübeck en Pas de Deux en omgeving moeten daarom rekening houden met momenten van stremmingen tussen 19.00 en 20.30 uur. Voor deelnemers aan de halve marathon heeft de organisatie geregeld dat zij kunnen parkeren bij Hogeschool Windesheim.

Het parcours vanaf de start naar de binnenstad loopt via de Koggelaan – Hanzelaan – Van Karnebeektunnel – Van Karnebeekstraat – Burgemeester van Roijensingel – Emmawijk respectievelijk Sassenpoortenbrug Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat naar de binnenstad.

Het verkeer op de Burgemeester van Roijensingel – Groot Wezenland – Van Karnebeekstraat is vanwege de start van de 4 mijl en de Halve Marathon om 19.15 en 20.15 uur gedurende circa 20 minuten gestremd.
Aan de voorzijde van het NS-station wordt het verkeer tussen 19.00 en 20.30 uur door verkeersregelaars geregeld.

Omleiding busverkeer

In goed overleg met en met volledige medewerking van de openbaar vervoerders Keolis en Connexxion rijden de stads- en streekbuslijnen een aangepaste route. De stads- en streeklijnen rijden voornamelijk via de buitenring van Zwolle. Tevens wordt er gereden via station – Oosterlaan – Deventerstraatweg – Hortensiastraat – Marsweg – Gerenweg – Oldeneelallee naar Ceintuurbaan, o.a. Isala en overige bestemmingen. Via deze route komen de lijnen ook weer terug bij het station. De verkeersmaatregelen houden voor Keolis en Connexxion in dat zij haar reizigers met de stadslijnen kunnen blijven faciliteren maar wel op een andere manier.

Isala

Isala aan Dr. Van Heesweg blijft bereikbaar per openbaar vervoer en auto. Vanaf station rijden er stads- en streeklijnen; met de auto vanuit het zuiden is het ziekenhuis bereikbaar via de Marsweg – Oldeneelallee – Ceintuurbaan, maar niet via Marsweg – Leo Majorlaan. En vanuit het noorden via A28 afrit 20 – Ceintuurbaan.

Zuidzijde van het spoor

Toeschouwers bij zowel de start als in de binnenstad kunnen via de Van Karnebeektunnel en de Hoge Spoorbrug naar de andere kant van het spoor komen.
Om gebruik te kunnen maken van de spoortunnel is het noodzakelijk in bezit te zijn van een OV-kaart. Via de NS-automaat kan dan een eenmalige passage worden aangevraagd.

Treinreizigers die tevens gebruik maken van een parkeerlocatie in Hanzeland worden verzocht er rekening mee te houden dat de Hanzelaan tijdens de start is afgesloten.

Touringcars en hun reizigers worden verzocht tussen 18.00 en 21.00 uur een andere verzamelpunt respectievelijk uitstaplocatie af te spreken aan de Hanzelaan. Ter hoogte van NS-station is dit niet mogelijk; wel in het gedeelte tussen Stockholmstraat en Reysigerweg.

Parkeren

Verkeer met bestemming binnenstad wordt geadviseerd te rijden via A28 Centrum–Katerdijk of via A28 Noord – Ceintuurbaan – Meppelerstraatweg – Van Wevelinkhovenstraat om vervolgens gebruik te maken van een van de parkeerlocaties. Het parkeerverwijssysteem geeft de locaties en aantal beschikbare parkeerplaatsen aan. Zie ook www.zwolle.nl/parkeren.

Aanbevolen parkeerlocatie voor bezoekers aan de binnenstad is parkeergarage Katwolderplein. Deze is goed bereikbaar via A28Centrum. Parkeerlocatie Turfmarkt is tijdens de Halve Marathon niet bereikbaar omdat deze binnen het parcours ligt.

Voor fietsers worden aan de Mussenhage en aan de Katerdijk extra stallingsplekken ingericht.

(Recreatief) vaarverkeer – Passantenhaven Maagjesbolwerk
De passantenhaven Maagjesbolwerk is sinds 23 april weer open. Om deze locatie te kunnen bereiken respectievelijk te verlaten, is brugbediening nodig. Op zaterdag 9 juni is dit mogelijk tot 18.00 uur; aansluitend is er weer brugbediening mogelijk op zondag 10 juni vanaf 10.00 uur.

Zie ook: https://www.zwolle.nl/vrije-tijd/sport-en-recreatie/watersport/passantenhavens-en-brugbediening

Kijk voor meer informatie op:
www.halvemarathonzwolle.nl
www.zwolle.nl/bereikbaarheid
www.syntusoverijssel.nl
www.connexxion.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button