Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Van zomer- naar wintertijd; de klok gaat vannacht een uur terug

Zwolle – Een uurtje langer slapen! Vannacht gaat de wintertijd weer in en dus mag de klok om drie uur een uur teruggezet worden.  Maar wat betekent het precies en waarom doen we dit ieder jaar?

Zomer- en wintertijd

In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok in het voorjaar te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het ’s morgens langer donker en blijft het ’s avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden. Eind oktober gaat de klok ieder jaar weer terug naar de standaardtijd, wat ook wel wintertijd genoemd wordt.

Ezelsbruggetje

Heb je ieder jaar weer moeite om te onthouden wanneer de klok nu vooruit of achteruit wordt gezet? Er is een handig ezelsbruggetje: in het voorjaar gaat de klok om klokslag 02.00 uur een uur vooruit. Of: als het weer achteruit gaat (winter), dan gaat de klok ook achteruit.

Europese Unie

Niet alle landen in de wereld kennen overigens een zomer- en wintertijd. Wereldwijd verzetten circa zeventig landen de klok, waaronder alle lidstaten in de Europese Unie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button