Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Pieter Omtzigt spreekt over 175 jaar grondwet tijdens Thorbecke debat Zwolle

Zwolle – Vrijdag 14 april 2023 is er in Academiehuis De Grote Kerk het Thorbecke debat met Pieter Omtzigt, tweede kamerlid over 175 jaar grondwet. Het thema is: ‘Tijd voor een nieuw sociaal contract?’

In 2021 zou Pieter Omtzigt in Zwolle de Thorbeckelezing houden, maar als gevolg van de bekende omstandigheden rond de affaire ‘functie elders’ kon dit geen doorgang vinden.

‍Nu komt hij alsnog, als strijdbaar Kamerlid. Mocht hij met een lijst aan de verkiezingen meedoen, dan kan hij rekenen op veel vertrouwen vanuit de samenleving in hem als politicus. Hoe kan dat? Een Kamerlid dat zich onafhankelijk opstelt, zich nauwgezet verdiept in dossiers, de regering ter verantwoording roept: een Thorbeckeaanse figuur.

In zijn boek ”Een nieuw sociaal contract” pleit hij voor een versterking van de rechtsstaat, betere mechanismes om de macht te controleren. Is onze politiek toe aan een nieuw Thorbeckeaans moment zoals in 1848? Een herijking van de representatieve democratie? Wat is daar voor nodig?

Het vertrouwen tussen burgers en de Haagse politiek is nog niet eerder zo laag geweest. Een veelheid aan partijen, de verdamping van het politieke midden zorgen voor een instabiel politiek klimaat. Regeringsvorming lijkt moeilijker dan ooit. Wat is de diagnose en wat zou er volgens Pieter Omtzigt moeten gebeuren?

‍Men denkt met dit debat de uitdagingen voor de politiek van vandaag te kunnen duiden en om de dialoog daarover te kunnen voeren.


Datum: Vrijdag 14 april 2023 19:30 uur
Locatie: Zwolse Theaters | De Spiegel
Uitgevoerd door: Pieter Omtzigt

Gerelateerde artikelen

Back to top button