Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Theatervoorstelling ‘1609 Staakt het vuren’ in Odeon

Door: Geert Reitsema

Zwolle – De vijandige relatie tussen Maurits en Johan van Oldenbarnevelt werd deze week vertolkt door theatergroep Aluin in theater Odeon in Zwolle. De  bezoekers lieten zich meeslepen in een verhaal over de Tachtigjarige Oorlog. Het stuk ‘1609 Staakt het vuren’ zoomt in op de wapenstilstand van 1609 tot 1621 tussen Nederland en Spanje. Vijf jonge acteurs vertolken samen  ruim 20 verschillende rollen in de voorstelling.

Foto’s: © Geert Reitsema

Foto: Geert Reitsema – 1609 Staakt het vuren

Enthousiaste bezoekers

Bezoekers waren enthousiast over het verhaal. Toeschouwer Roland Deurloo vertelt: “Ik heb er van genoten, het is knap dat je in het verhaal wordt meegezogen door vijf acteurs die ruim twintig verschillende rollen spelen. Enige geschiedeniskennis is wel vereist.”

Michael Bremmers was ook bij de voorstelling. Hij vond het een meeslepend verhaal. Een historicus hoef je niet te zijn om de voorstelling te begrijpen: “Zeker niet, er zit voor iedereen wel wat in”,  beaamt Bremmers.

Recensie '1609 Staakt het vuren'

Meeslepend!

Het is knap dat je in het verhaal wordt meegezogen door vijf acteurs die ruim twintig verschillende rollen spelen.

 

Acteurs

Boris van Bommel, de vertolker van Johan van Oldenbarnevelt, vindt de rol het hoogtepunt van zijn carrière.: “Het begin is het leukste om te spelen, het is dan wat rustiger. In de tweede helft komen veel ruzies en ik houd absoluut niet van ruzies.”

Na de voorstelling was er ruimte om vragen te stellen aan twee acteurs, de vragen gingen voornamelijk over de feitelijke geschiedenis van het verhaal. ‘1609 Staakt het vuren’ is historisch correct voor zo’n 83,7 procent.

Theatergroep Aluin

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button