BouwKabelkrantNieuws uit Zwolle

Terugblik: eerste online Spoorcafé live vanuit de studio

Zwolle – Vanuit allerlei huiskamers is woensdagavond 18 november meegepraat en meegedacht over de ontwikkelingen in de Spoorzone. Dit keer was het Spoorcafé namelijk helemaal live te volgen vanuit de studio van stadszender RTV Focus. De avond was te zien op televisie en te volgen via internet. Via Whatsapp en Facebook gingen bezoekers het gesprek met de sprekers aan tafel aan.

Presentatrice Hanneke Poelman ging vanuit de studio in gesprek over de drie meest besproken Spoorzone onderwerpen van dit moment. Zo is de ondergrondse fietsenstalling uitgebreid besproken en zijn de online bezoekers bijgepraat over de nieuwe loopbrug over het spoor. Tot slot was René Nekkers namens Keolis te gast om meer te vertellen over de nieuwe elektrische bussen.

Ondergrondse fietsenstalling bijna klaar

De nieuwe ondergrondse fietsenstalling is bijna af! Vrijdag 4 december opent de stalling haar deuren om plek te bieden voor maar liefst 5800 fietsen. Daarmee is de stalling één van de grootste stallingen van Nederland.

Bekijk een mooie terugblik van de bouw van de ondergrondse fietsenstalling met een filmpje.

De online bezoekers hadden allerlei vragen. Zo vroegen ze zich bijvoorbeeld af of er ook weer een fietsservicepunt in de stalling komt. Dat is zeker zo! Hier kan iedereen terecht voor kleine reparaties aan hun fiets. Daarnaast vroegen bezoekers zich af of je je fiets ook voor een dag kunt stallen. Ook dat is zo! Iedere eerste 24 uur is het gratis om in de fietsenstalling te parkeren.

Uitgangspunten voor de nieuwe brug: een ‘opgetilde straat’

Tijdens het Spoorcafé in september werd er door verschillende Zwollenaren al gevraagd: Hoe gaat de nieuwe brug over het spoor eruit zien? Een mooie aanleiding om dit tijdens dit Spoorcafé te laten zien en bespreken.

Een tijd geleden hebben de bezoekers van het Spoorcafé input meegegeven voor het ontwerp. Bijvoorbeeld over de breedte, de beleving, het groen en de toegankelijkheid. Deze input is meegenomen in een plan voor het ontwerp. Hierin staan de uitgangspunten voor het ontwerp. Dit plan heet een beeldkwaliteitsplan. In de komende weken wordt er nog aan dit plan gewerkt. De ideeën en tips van de bezoekers van het online Spoorcafé worden meegenomen. Zo werd via de chat door verschillende Zwollenaren aangegeven dat ze het heel belangrijk vinden dat de nieuwe brug voor iedereen toegankelijk wordt. Bijvoorbeeld voor de mensen die in een rolstoel zitten of slechtziend zijn. Ook werd aangegeven dat het makkelijk moet zijn om je fiets aan de hand mee te nemen.

De bezoekers kwamen ook met mooie suggesties voor een naam voor de brug: Peperbrug, Michaelspad of Engelpasserelle bijvoorbeeld!

Vanaf 13 december rijden er elektrische bussen door de Spoorzone

Vanaf 13 december 2020 gaat Keolis onder de naam RRReis het openbaar busvervoer in Zwolle en omstreken verzorgen. Ze rijden straks met 259 nieuwe, elektrische bussen door Zwolle en omgeving. René Nekkers kwam namens Keolis vertellen wat dit voor Zwollenaren betekent.

Check het verhaal over het elektrische busvervoer in Zwolle met een filmpje.

Ook hierover kwamen allerlei vragen binnen: Want gaan de bussen ook andere routes rijden? Ja! Hierdoor vervallen sommige bushaltes. Ook komen er een aantal bushaltes bij. Dit bepaalt de provincie in samenspraak met Keolis. Kijk voor meer informatie over de dienstregeling op www.rrreis.nl. Een andere prangende vraag was hoe toegankelijk de bussen zijn? De bussen zijn toegankelijk voor iedereen! Dus ook voor mensen met een kinderwagen of rolstoel.

De hele uitzending terugkijken?

Dat kan! Ga naar deze link.

Vragen of een tip?

Hoe heeft u de online versie van het Spoorcafé ervaren? Alle tips en suggesties zijn welkom! U kunt deze doorgeven via de kanalen van de gemeente op Facebook Instagram en Twitter. Of via de mail: spoorzone@zwolle.nl.

Volgende Spoorcafé

Het volgende Spoorcafé is in het nieuwe jaar. Houd de website en sociale media hiervoor in de gaten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button