112 nieuwsNieuws uit ZwollePolitiekVoorpagina

Team Toezicht Openbare Ruimte meer zichtbaar, maar nog niet zo pro-actief

Zwolle – Het team TOR (Toezicht Openbare Ruimte) is sinds 2020 meer zichtbaar in de openbare ruimte, ze is gegroeid in het aantal geüniformeerde boa’s, en pakt alle meldingen van Zwollenaren op, ook buiten kantooruren. Ze werkt zoveel mogelijk wijkgericht, echter er is nog weinig ruimte voor proactief en themagericht toezicht. Dat blijkt uit een nota die burgemester Peter Snijders stuurt naar de gemeenteraad van Zwolle.

Het team TOR is gegroeid in het aantal boa’s van 8 toezichthouders in 2019 naar 20 boa’s (19 fte) per 1 oktober 2023. Daarnaast werken er nog 16 boa’s (11 fte) via detacheringsbureau Handhaving support, voornamelijk voor het parkeertoezicht. Dit was ook voor de doorontwikkeling het geval.
Ook zijn er stappen gemaakt in de toe- en uitrusting van de boa’s. Het gaat dan om onder andere opleidingen, centrale huisvesting van boa’s, het gebruik van bodycams, de aanschaf van herkenbare voertuigen en een boot voor toezicht op het water. Door deze groei kan Zwolle op alle meldingen, op veel taakgebieden, reageren en is ze zichtbaar aanwezig in de stad, ook buiten kantooruren.

Heel Zwolle

De boa’s van het team TOR zijn inzetbaar in heel Zwolle. Om een start te maken met wijkgericht werken is er een verdeling gemaakt waarbij iedere boa een stadsdeel heeft toegewezen gekregen. Ze kunnen hierdoor werken aan de leefbaarheid en het voorkomen van overlast, waarbij de inzet afhankelijk is van de vraag en de situatie en dynamiek van de specifieke wijk. Zwolle heeft hiermee een mooie stap gezet, maar ook in het wijkgericht werkt men voornamelijk nog reactief.
Door werkdruk en prioriteiten is er nog niet voldoende aandacht en capaciteit voor themagericht toezicht, zoals toezicht op natuur en milieu, controle op de Alcoholwet en tegengaan van jeugdoverlast door de inzet van jeugdboa’s.

Data steward

Vanwege de ontwikkelingen op het gebied van systemen en ICT heeft men gemerkt dat op het gebied van toezicht in de openbare ruimte data en digitale technologie belangrijk zijn bij het nemen van beslissingen en het bepalen van de inzet. Weten wat er leeft en speelt in de stad en inzicht hebben in de meldingen helpt de stad om beter te kunnen anticiperen op potentieel onveilige situaties. Zwolle maakt daarmee een beweging van reactief naar proactief. Om het team toezicht openbare ruimte verder te professionaliseren en de basis op orde te krijgen, is de inzet van een data steward noodzakelijk.

De administratieve afwikkeling wordt adequater en sneller uitgevoerd en de boa’s kunnen op deze manier meer zichtbaar aanwezig zijn in de stadsdelen en wijken- en focus blijven geven op de strategische uitgangspunten van de visie toezicht openbare ruimte.

Extra budget

Burgemeester Snijder concludeert ook dat Zwolle de doelstellingen van de visie TOR niet kan realiseren met de beschikbare financiële middelen. Zo is gebleken dat de structurele kosten voor een goede uitrusting van de boa’s hoger liggen dan is voorzien. Naast deze structurele kosten voor een boa vraagt de doorontwikkeling om andere functies in het team TOR, zoals een datasteward en administratieve ondersteuning. Ook blijkt uit de evaluatie dat met de huidige capaciteit en financiële middelen onvoldoende ruimte is voor proactief en themagericht toezicht. Een specifiek thema met prioriteit uit de Veiligheidsvisie en de opgave Jeugd is de aanpak van jeugdoverlast en daarbij de inzet van jeugdboa’s. Dit alles vraagt om uitbreiding in de komende jaren en dus een forse claim op extra structureel budget.

De gemeenteraad mag besluiten om in de begroting voor 2024 middelen beschikbaar te stellen voor de verhoging van de structurele kosten.

Bron
zwolle.nl

Gerelateerde artikelen

Back to top button